Hlavní navigace

Objeven další backdoor, tentokrát v routerech Linksys, Netgear a dalších

3. 1. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Když jsem v listopadu psal aktualitu o bezpečnostní díře v routerech D-Link, netušil jsem, že se z toho stane nepravidelný seriál. Nejnovější objevený backdoor postihuje Wi-Fi routery Linksys a Netgear, ale také několik zařízení jiných značek.

 

Backdoor objevil Eloi Vanderbeken na zařízení Linksys WAG200G, což je ADSL modem a zároveň bezdrátový router. Na samém počátku příběhu je zapomenuté administrátorské heslo. Zatímco my bychom se nejspíš vydali provést hardwarový reset, Vanderbeken namísto toho zkusil skenovat porty a zjistil, že router odpovídá na portu 32764. K tomuto zjištění již dříve dospěla řada dalších zvědavců, nikdo z nich ale po účelu nezdokumentované služby nepátral.

linksys wag120nLinksys WAG120N je jedním z „postižených“ routerů

Vanderbeken proto stáhl firmware a jal se ho reverse engineerovat. Takto zjistil, že skrz port 32764 lze na router posílat příkazy a měnit jeho nastavení bez nutnosti zadat heslo. Při prvních nesmělých pokusech zjistit, na které příkazy router reaguje, docílil Vanderbeken jeho restartu a ztrátě všeho nastavení, posléze se mu ale podařilo nastavit to, co potřeboval. Výsledky jeho práce – skript v pythonu pro zasílání příkazů a obrázkový report naleznete na GitHubu. Report kromě množství „meme“ obrázků obsahuje i další nalezené bezpečnostní kopance, jako například podezřelou metodu generování náhodných čísel nebo soukromý klíč šifry RSA natvrdo zakódovaný ve firmware.

Netrvalo dlouho a další uživatelé potvrdili, že backdoor funguje na řadě dalších modemů. Původcem a společným jmenovatelem je podle všeho OEM výrobce SerComm, který routery pro Linksys a Netgear dodává. Na seznamu zařízení, v nichž byla přítomnost backdooru potvrzena, se objevily také routery značek Diamond a LevelOne a jeden model prodávaný pod značkou Cisco (WAP4410N). Děravá by ale potenciálně mohla být veškerá produkce SerCommu, která kromě již zmíněných značek zahrnuje velké množství routerů Belkin a několik modelů značky Trendnet.

Zdroj: GitHub, Ars Technica

Byl pro vás článek přínosný?