Hlavní navigace

Objevily se těžní verze Radeonů Polaris. Na trh se vrací RX 470, někdy i s výstupy

27. 6. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Předminulý týden jsme zde měli zprávu o grafických kartách bez výstupů, které začali na trh pouštět výrobní partneři Nvidie k ukojení zájmu o „těžbu“ kryptoměn. Podobné specializované karty se nyní začínají vynořovat i na druhé straně barikády, mezi Radeony, i když AMD zdá se pro těžení nevyprodukovalo kompletně nový model (oproti P106-100, P104-100 u Nvidie).

Jako první ze speciálních „těžítek“ se začaly objevovat modely založené na čipu Polaris 10 a označené jako Radeon RX 470. Použití loňské starší verze GPU Polaris před letošním refreshem možná může na první pohled překvapit, ovšem tyto karty měly obvykle lepší poměr výkonu a spotřeby, což při těžení například Etherea (závislého hlavně na propustnosti paměti) platí obzvlášť a karty řady RX 500 uživatelé často podtaktovávají a podvoltovávají.

První takový model představil Asus. Jeho „Mining RX 470“ má referenční takty 926 MHz v základu a 1206 MHz v turbu, 2048 stream procesorů a 4 GB paměti GDDR5 na taktu 7,0 GHz efektivně. Napájení se obstarává jedním osmipinem a karta má dvouslotový nereferenční chladič s dvěma axiálním ventilátory a 0dB režimem v klidu.

Asus Mining RX 470 Asus Mining RX 470

Provedení by mělo přímo vycházet z normálního herního modelu – včetně záslepky, na níž ale chybí výstupy HDMI a DisplayPort. Asus ale kartu neznehodnotil úplně, jako to má u Nvidie P106-100. Stále totiž přetrvalo jedno čistě digitální DVI (škoda že ne DisplayPort, nicméně DVI je mainstreamovější), takže karta se s menším omezením bude dát používat (prodat) i po případném krachu těžební mánie, čímž jde o bezpečnější investici.

Sapphire Radeon RX 470 Mining Edition Sapphire Radeon RX 470 Mining Edition

Radeony RX 470 „Mining Edition“ se objevily také od Sapphire. Britský obchod Overclockers UK začal nabízet dokonce čtyři různé verze, které se liší pamětí a mírou továrního přetaktování (a cenou od 249 po 300 liber). Polovina karet je také 4GB, druhé dvě už mají 8 GB GDDR5. V tomto případě už ale s grafickými výstupy máte smůlu, DVI už přítomno není a záslepka je prázdná. Všechny modely by jinak měly být založené na dvouventilátorovém chladiči Nitro+. Sapphire slibuje spotřebu 122–128 W a obchod dokonce uvádí i předpokládané rychlosti těžení Etherea.

Sapphire Radeon RX 560 Pulse Mining Edition Sapphire Radeon RX 560 Pulse Mining Edition

Asi méně očekávané je, že se od Sapphire objevila i těžní verze modelu RX 560. Radeon RX 560 Pulse Mining Edition s jednoventilátorovým nereferenčním chladičem není vůbec levný (stojí 170 liber), ovšem zde je asi lákadlem nízká spotřeba čipu. Karta údajně má mít odběr okolo 60 W, ale podávat výkon 12–15 MH/s. Velikost paměti je 4 GB, jelikož menší kapacity už těžbu neumožňují. V tomto případě nicméně karta pro změnu není vykastrovaná a zůstalo jí opět jedno DVI. HDMI nebo DisplayPort by i zde bylo perspektivnější, ale díky Bohu alespoň za něco.

Byl pro vás článek přínosný?