Hlavní navigace

Objevte skrytá témata pro Windows 7

27. 1. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nová témata vzhledu ve Windows 7 pokračují v nastolené tradici z Windows Vista a přináší sadu zajímavých fotografií. Novinkou je automatické střídání tapety na pozadí. Ve Windows 7 stačí vybrat nějaké téma, které obsahuje sadu tapet a postará se o jejich střídání. Není potřeba nic dalšího nastavovat, ani instalovat prográmek, který by se o střídání tapet staral při běhu na pozadí.

Zajímavostí současné betaverze Windows 7 je skutečnost, že zpravidla obsahuje více témat vzhledu, než uživatel v nastavení vidí. Je to tím, že vývojáři Windows 7 se snaží nabídnout různá témata lidem z různých koutů světa. Naštěstí pro všechny zvědavce existuje jednoduchý postup, kterým ve své instalaci Windows 7 všechna dostupná témata odemknete.

Jak odemknout témata ve Windows 7

Spusťte si Průzkumníka, například klávesovou zkratkou Win-E nebo klepnutím na ikonku v hlavním panelu. Klepněte na tlačítko Organize a vyberte funkci Folder and Search Options.

V okně, které se zobrazí, se přepněte na záložku View. Zde zapnete zobrazení chráněných systémových souborů a složek vypnutím volby Hide protected operating systém files (Recommended). Dialog zavřete tlačítkem OK.

Předchozí dva kroky samozřejmě odpadají pro ty z vás, kdo používáte jiné souborové správce, například Total Commander.

Nyní se přesuňte do složky, kam jste nainstalovali Windows a v ní pak do Globalization\MCT. V Průzkumníkovi tedy klepněte na Desktop, Computer a tak dále. Uvidíte pětici složek s názvy MCT-AU, MCT-CA, MCT-GB, MCT-US a MCT-ZA, čili složky pro Austrálii, Kanadu, Velkou Británii, USA a Jižní Afriku.

V každé z těchto složek najdete podsložku Theme. Přepněte se do ní a poklepejte na soubor, který se v ní nachází. Tím ihned aktivujete nové téma vzhledu. Klidně jej později můžete přepnout, důležité však je, že po prvním spuštění už toto téma vzhledu zůstane v nabídce. Postupně tak aktivujte témata ze všech složek. Chcete-li si jen prohlédnout tapety, koukněte do složek Wallpaper.

Pro svou bezpečnost byste nyní měli znovu zapnout ukrytí důležitých systémových složek a souborů Windows. Pro pořádek připomínám, že k nastavení témat vzhledu se dostanete po klepnutí pravým tlačítkem na Plochu a výběrem funkce Personalize.

Další tapety a témata pro Windows 7 ke stažení

Až vás nově objevená témata a tapety ve Windows 7 omrzí, můžete si stáhnout další oficiální balíčky od Microsoftu. Najdete je na webu Windows 7. Podle toho zda chcete stahovat témata nebo tapety se přepněte na záložku Themes nebo Desktop backgrounds a pod vybranou položkou klepněte na odkaz Download.

Na dotaz prohlížeče zvolte otevření souboru (tlačítko Open), čímž si stažené téma vzhledu ihned přidáte mezi ostatní. Tapety na plochu si můžete zobrazit v prohlížeči a aktivovat je přes pravé tlačítko myši a funkci Set as Background.

Sadu dalších, dle mého názoru ale méně povedených témat vzhledu pro Windows 7 najdete na webu ithinkdifferent.

jak se vám nové tapety a témata líbí v porovnání s Windows Vista? Napište do komentářů.

Byl pro vás článek přínosný?