Hlavní navigace

Obrazem: GeForce GTX 295 na jednom PCB

26. 5. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

O přepracované GeForce GTX 295, která nese oba čipy GT200 na jediném tištěném spoji, jsme poprvé informovali už před dvěma měsíci. Před dvěma týdny server Expreview zveřejnil fotografie hotové karty od Inno3D. Následující obrázky pocházejí z čínského webu zol.com.cn; novou GeForce GTX 295 se můžete pokochat, co hrdlo ráčí.


Inženýři Nvidie využili každý milimetr čtvereční místa. Všimněte si, na jak malou plochu se vejde každý z čipů i s pamětmi, napájecími obvody a NVIO2 čipem (tedy ekvivalent GeForce GTX 275).

Chlazení zajišťuje velký větrák, dva bloky žebrování s heatpipe a dva zadní díly.

O rozdělení PCI Express linek mezi dva čipy se stará čip NF200, známý především jako součást některých čipsetů od Nvidie. Každé z grafických jader je vybaveno vlastním NVIO2 čipem, který obsahuje logiku výstupů na monitor. Karta je osazena paměťovými čipy Hynix typu GDDR3 s ratingem 1,0 ns.

A nakonec ještě porovnání s původní „sendvičovou“ verzi GeForce GTX 295. Nvidia zachovala výkon a rozměry, ale podařilo se jí snížit výrobní náklady. Jestlipak má vylepšování stávajícího high-endu nějakou spojitost s datem vydání karet nové generace? Po internetu sice kolují zprávy, že Nvidia už má k dispozici první vzorky čipů G(T)300, podle jiných zvěstí si prvenství u generace Direct3D 11 připíše ATI. A nakonec to celé může zamotat výrobna TSMC, jejíž 40nm postup je výjimečně problémový. Výtěžnost je pochopitelně tím horší, čím větší je plocha čipu – a zde je G300 v nevýhodě.

Zdroj: zol.com.cn via techPowerUp!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku