Hlavní navigace

OC Gear: přetaktování na dosah ruky

16. 7. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Asus EAH3850 OC Gear

Asus EAH3850 OC Gear: Taktujte otočením knoflíku

Radeony HD 3850 zdaleka nejsou na trhu novinkou, proto snad nemá smysl kartu sáhodlouze představovat. Pro tápající jen velmi stručně: jádro ATI RV670 s 320 stream procesory a 256bitovou paměťovou sběrnicí, frekvence jádro/paměti 668/1656 MHz. My se dnes podíváme na provedení od Asusu, které je výjimečné jednak chladičem Glaciator, jednak přibaleným udělátkem Asus OC Gear.

  

  

Jak je zvykem u dražších karet od Asusu, krabice je „kufříková“, dá se tedy snadno přenášet za plastové ucho. Víko je falešné a jsou pod ním skryty základní obrázkové instrukce na instalaci OC Gear. K obsahu krabice se dostanete pouze z boku.

  

  

Asus osadil tento Radeon svým vlastním chladičem Glaciator a doplnil pasivem na napájecí obvody. Plošný spoj i systém chlazení působí dojmem konstrukční jednoduchosti.

  

Přesně jak výrobce slibuje na krabici, karta je osazena GDDR3 čipy s ratingem 0,8 ns. To znamená teoreticky až 2,5 GHz efektivně. Bude možné tento Radeon HD 3850 přetaktovat na úroveň vyššího modelu HD 3870? Dozvíte se dále v článku. Velikost paměti je 512 MB.

Příslušenství tentokrát zahrnuje tři CD (ovladače karty, ovladač OC Gear a utility Asusu, manuál), dvě brožurky…

…obligátní sadu redukcí a pouzdro na 16 CD/DVD s logem Asusu vyrobené z napodobeniny kůže. Přibalen je také dongle pro napájení a CrossFire můstek. Pokud zapomenete kartě zapojit přídavné napájení, dá svou nespokojenost hlasitě najevo souvislým pípáním nepříjemně vysoké frekvence.

  

Až na konec jsem si schoval to nejdůležitější – OC Gear. Pod tímto názvem existují dva doplňky se stejnou funkcí, z nichž jedna je externí box. Tento OC Gear se ale zasazuje do pozice pro 5,25" mechaniku. Nepřipojuje se ke grafické kartě, nýbrž na USB vývody na základní desce. V běžném middletoweru kablík nedosáhne na nejvyšší pozici. Jelikož je OC Gear zejména stylová záležitost, do skříní umístěných na zemi se beztak nehodí.

Ve vypnutém stavu vypadá OC Gear jako zrcátko s kolečkem.

Postřehy z užívání: hluk a teploty

Sestava a použité software

I když tentokrát neměříme výkon, zvyk velí, že bych se měl pochlubit, jakou mám hezkou sestavu…

Procesor Intel Core 2 Duo E4300 (9× 300 = 2700 MHz)
Základní deska Gigabyte GA-965P-DS3 rev. 3.3
Operační paměť A-Data 2× 1 GB DDR2, 750 MHz
Pevné disky Samsung SpinPoint T166 320 GB (HD321KJ)
Seagate Barracuda 7200.8 200 GB
Western Digital Caviar SE16 640 GB (WD6400AAKS)
Zdroj Seasonic S12-430 (430 W)
Grafická karta Asus EAH3850 OC Gear

Nesmí chybět také software, který jsem použil:

  • Asus SmartDoctor
  • ATITool 0.27 beta 4
  • RivaTuner 2.09
  • 3DMark06

Pro grafickou kartu byly použity ovladače na přiloženém CD, v tomto případě Catalyst 7.11. Nyní už se můžeme pustit do první části recenze: posouzení hluku a měření teplot.

Hluk, regulace otáček

Z posuzování hluku jsem měl trochu strach. Mé uši jsou totiž zvyklé na větráky Arctic Cooling na nízkých otáčkách a tiché pevné disky, to vše v otevřeném torzu skříně, takže sebemenší zvuk je slyšet.

Snad právě proto mi karta doslova vyrazila dech. Ani s otáčkami nastavenými na 100 % nebyl hluk příliš obtěžující. Přestože je větrák připojen dvoužilovým kablíkem, větrák lze regulovat, a to hned několika způsoby, z nichž nejpohodlnější je pomocí OC Gear. Kolem 30 % otáček se hluk větráku zcela ztrácí v šelestu ostatních větráků a pevných disků. V tomto stavu se ho nebojím označit za neslyšný a tedy tišší, než mnou dlouhodobě používané řešení chlazení grafické karty, kde je zdrojem hluku Arctic Fan 9 zregulovaný potenciometrem.


Regulace otáček větráku pomocí programu SmartDoctor

Regulovat otáčky větráku lze i skrz program Asus SmartDoctor. Ten kromě manuálního nastavení nabízí i automatiku, ale tu s OC Gear zřejmě nevyužijete. Ke SmartDoctoru se ještě vrátím v následující kapitole.

Teploty

Teploty jsem měřil pomocí programu ATITool, ten posloužil také jako zatěžovací aplikace pro měření teplot ve 3D.

Teplota grafického čipu se držela na velmi nízkých hodnotách, příliš ji neovlivnilo ani nastavení otáček větráku. V grafu je zanesena i teplota dosažená po přetaktování jádra na 850 MHz, na této frekvenci ale karta nebyla stabilní.

Postřehy z užívání: OC Gear

Frajeřinka, praktický pomocník, nebo obojí?

Před psaním článku jsem hledal, co se o OC Gear psalo dříve. Našel jsem novinku věnující se právě testovanému Radeonu s tímto příslušenstvím. V diskuzi tenkrát někdo napsal:

„No všechno bude pravděpodobně fungovat skvěle do té doby, než si k vašemu miláčkovi sedne vaše drahá polovička a bude si říkat, proč jí hrajou ty mp3 tak potichu a bude hledat kolečko s volume :-D“

Vtip je v tom, že OC Gear skutečně funguje jako ovládání hlasitosti – kromě jiného, samozřejmě.

Kolečko je krokovací a kromě otáčení ho můžete ještě zmáčknout, tím přepínáte jednotlivé položky, které se dají měnít. Na displeji OC Gear vidíte tři stupnice vlevo, počítadlo uprostřed a stupnici vpravo. První stupnice je aktuální hlasitost. Tuto škálu lze ovládat kolečkem a je navázána na posuvník celkové hlasitosti ve Windows.

Prostřední stupnice zobrazuje frekvence karty, ty lze samozřejmě měnit také. V základním stavu je přístupná frekvence jádra, po stisku tlačítka začne stupnice blikat a vyjadřuje takt pamětí. Třetí stupnice zobrazuje teplotu GPU. Číslo uprostřed je počítadlo snímků za sekundu. Největší hodnota, jakou dokáže zobrazit, je 199. A úplně vpravo je stupnice znázorňující otáčky větráku. Ty lze také pomocí OC Gear regulovat, samozřejmě pouze na kartách, které to podporují.

Celé kouzlo OC Gear vlastně spočívá v tom, že hlasitost, takty a otáčky větráku můžete upravovat v reálném čase, i když zrovna máte spuštěnou hru na celou obrazovku.

Bohužel jsem neměl po ruce žádnou grafickou kartu, která by nepocházela od Asusu. OC Gear jsem ale vyzkoušel ještě s kartou Asus MA3850M Splendid HD (její recenzi uvidíte na ExtraHardware za několik dní) a přetaktování funguje také, avšak strop frekvence jádra je nastaven poměrně nízko, na 720 MHz.

Software

Software potřebný pro správnou funkci OC Gear je někde mezi důmyslným a krkolomným. OC Gear totiž vyžaduje utilitu Asus SmartDoctor, která také slouží pro přetaktování a regulaci otáček větráku, také umí taktovat automaticky a upozorňovat při přehřívání grafického akcelerátoru.

Pokud vás displej OC Gear obtěžuje například při sledování filmu, stačí ukončit SmartDoctor, OC Gear zhasne. Krkolomnost tkví v tom, že SmartDoctor nenainstalujete bez přítomnosti dalšího programu od Asusu, GamerOSD. Pomocí něj můžete típat screenshoty a nahrávat si videa z her, ta zároveň můžete v reálném čase vysílat po internetu.

Jak vysoko to půjde?

Nemohl jsem nezkusit, kam až lze pomocí OC Gear dostat takty karty. Nízké teploty slibovaly dobré přetaktování jádra, rating 0,8 ns na pamětech by také měl poskytnout dostatečnou rezervu. Při taktování jádra se točením kolečka dostanete až na 850 MHz, na této frekvenci už ale karta není zcela stabilní. U pamětí jsem se zběsilým točením dostal někam za 2200 MHz, poté systém zkolaboval. Pro využití plného potenciálu použitých GDDR3 čipů by zřejmě bylo potřeba zvýšit napětí.

Zkusil jsem také přetaktování přenechat programu ATITool. Nastavil jsem tedy režim „Find Max Core“ a dále jsem mu nevěnoval pozornost. Když jsem se po několika desítkách minut vrátil k počítači, zjistil jsem, že grafická karta mezitím zkolabovala. Po restartu mi ATITool oznámil, že stihl dojít k hodnotě 877 MHz.

Přetaktování pamětí se poněkud nevedlo, tak jsem pro testování stability zvolil jen mírné přetaktování na 1728 MHz s jádrem běžícím na 810 MHz. Jako zátěžový test jsem použil výběr dílčích testů z 3DMarku06 a karta se zdála být stabilní. Obecně lze říct, že s Glaciatorem by neměl být problém dostat se nad 800 MHz na jádře.

Verdikt

Tichý provoz chladiče Glaciator, kterému zároveň nečinilo problémy udržet kartu na rozumných teplotách, mě velmi potěšil. Bohužel jsem neměl pro srovnání Radeon HD 3850 s referenčním chlazením. To je totiž také považováno za velmi tiché a za model osazený Glaciatorem přitom zaplatíte přibližně o 400 korun více, pohybujeme se přitom v cenové hladině okolo dvou tisíc korun. Zkušenosti z dalších testů Radeonu HD 3850 však praví, že s ref. chladičem bude RV670 mít podstatně vyšší teploty.

A jaká je odpověď na řečnickou otázku položenou na začátku třetí kapitoly? OC Gear je v první řadě stylová záležitost. Ve stříbrné skříni s červenými nebo žlutými svítícími doplňky se bude nádherně vyjímat. Za praktický jej ale označit nemohu. Necejchované stupnice, design displeje čistě pro efekt… aby si OC Gear zasloužil přívlastek „praktický“, muselo by na něm místo toho být několik digitálních číselníků, které by zobrazovaly přesné frekvence a teploty, ovládání hlasitosti bych bez výčitek vypustil. Jenže to by pak nevypadalo tolik cool.

Abychom mohli kartu objektivně posoudit, je také potřeba znát, kolik stojí. Asus EAH3850 OC Gear lze zakoupit za ceny začínající na 2700 Kč. Oproti obyčejnému Radeonu HD 3850 tedy za OC Gear a chladič Glaciator doplácíte okolo 900 Kč. Ve srovnání kladů a záporů tedy cenu musím započítat jako jasnou nevýhodu.

+ tiché a účinné chlazení
+ snadné přetaktování v reálném čase
+ vhodné pro tuning/tuzing počítačových skříní

– cena
– nepříliš praktické
– kromě OC Gear chudé příslušenství

Nenechte se zmýlit, OC Gear je i přes již zmiňovaný důraz na efekt užitečná věcička. Sám bych si jej ale nekoupil. S rudou kartou s Glaciatorem se budu loučit těžce, avšak pro běžného smrtelníka je tu opět otázka ceny, neboť v low-endu se každá koruna počítá a málokomu se asi bude chtít za jiný chladič připlácet několik stokorun.

Za zapůjčení karty Asus EAH3850 OC Gear děkujeme společnosti Asus.

Byl pro vás článek přínosný?