Hlavní navigace

Ochrana PS3 zlomena, Sony už rozdává žaloby

12. 1. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Žádná ochrana nevydrží věčně, když proti sobě poštvete bandu rozzlobených linuxáků, platí to dvojnásob. Sony loni na jaře vydalo nový firmware pro všechny PS3, který zablokoval instalaci alternativních systémů. Mezi uživateli byl populární třeba Yellow Dog Linux, který dříve běžel na procesorech PowerPC, díky tomu netrval dlouho ani port pro Cell od Sony (ve spolupráci s IBM a Toshibou).

Jenže Sony si taková zadní vrátka nechtěla nechat otevřená kvůli možný hackům a zprovoznění pirátských kopií her. Paradoxně to byli však linuxoví hackeři, kteří proti blokování bojovali necelý rok. Skupina fail0verflow však objevila nedostatky ochrany PS3, které se dost podobají prolomenému HDCP.

Známý hacker George „geohot“ Hotz pak publikoval jailbreak pro USB klíčenku, kterou PS3 otevřete. Vedlejším efektem spuštění linuxových systémů je ovšem také možnost využití kódu pro pirátské kopie her.

Sony už proti tomu podniklo kroky, stránky geohot.com a fail0verflow.com jsou bez obsahu až na žalobu, ve které Sony funkčnost nepřímo potvrzuje. Firmě prý jejich kódy způsobily nenapravidelnou škodu.

Zdroj: Engadget

Byl pro vás článek přínosný?