Hlavní navigace

OCZ chystá SSD Trion 100 s řadičem od Toshiby a RevoDrive do M.2 [Computex]

8. 6. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ačkoliv se paměti NAND typu TLC už před drahnou dobou předpovídal strmý vzestup, jelikož je levnější než MLC, zatím s tímto typem čipů prodávají SSD vlastně jen Samsung a SanDisk. Na Computexu 2015 se k nim ovšem přidala také Toshiba prostřednictvím své divize OCZ. Ta uvedla disk Trion 100, který je založen právě na TLC vyráběné Toshibou. Od té ale pochází také řadič disku, což by mohlo znamenat dobré sladění obou klíčkových komponent.

Paměť NAND v Trionu 100 má pocházet z druhé generace 19nm procesu Toshiby (A19nm), nicméně někdy v druhé části roku prý má dojít ke změně na 15nm NAND, až bude tento proces mít dostatečnou výtěžnost. Řadič s označením Alishan má být kompletně navržen Toshibou (nejde tedy jen o cizí čip s vlastním firmwarem). Podobně jako konkurenční disky se SLC používá také Trion 100 zápisovou cache, která funguje v režimu SLC. To značně zrychluje zápis, který by jinak disky s TLC měly relativně pomalý. Tato cache by také měla zvyšovat celkovou zapisovací životnost disku.

Řadič Alishan má podporovat moderní úsporné režimy jako DevSleep, takže by Trion 100 měly být dobře použitelný v noteboocích. Tato SSD se mají prodávat za cenu nižší než řada ARC 100 a v obchodech by se měla objevit toto léto. K dispozici mají být kapacity 120, 240, 480 a 960 GB, vše v klasickém 2,5" provedení pro rozhraní SATA.

OCZ Trion 100, levní SSD s TLC a řadičem od Toshiby (Zdroj: AnandTech)
OCZ Trion 100, levní SSD s TLC a řadičem od Toshiby (Zdroj: AnandTech)

OCZ uvádí přenosové rychlosti až 550 MB/s a náhodný přístup s výkonem až 91 000 IOPS, což asi budou údaje pro čtení. Disky Trion 100 mají totiž prý být zaměřené na výkon ve čtení a méně na rychlost zápisu (což odpovídá typickému použití v běžném PC, kde zátěž spočívá ve spouštění OS a programů). OCZ na ně bude dávat tříletou záruku s garancí zhruba 20 GB zapsaných dat na den, nicméně propagační materiály upozorňují, že tyto specifikace ještě nemusí být finální.

 

 

Zatímco Trion 100 bude levné SSD zejména pro ty, kdo chtějí upgradovat z pevného disku, na Computexu OCZ ukázalo ještě další připravovanou novinku pro opačný konec spektra. A to SSD do slotu M.2, které má vzdor kompaktním rozměrům spadat do doposud velmi highendové řady disků RevoDrive, které OCZ doposud dělalo jen jako karty do slotu PCI Express. Toto RevoDrive (kompletní jméno zatím prozrazeno nebylo) bude používat rozhraní PCI Express 3.0 ×4 s protokolem NVMe, tedy to nejrychlejší, co momentálně existuje. Na trh by toto SSD prý asi mělo přijít v září či říjnu.

Připravovaný M.2 modul řady RevoDrive (Zdroj: AnandTech)
Připravovaný M.2 modul řady RevoDrive (Zdroj: AnandTech)

Jako řadič má v M.2 modelu RevoDrive být opět použit čip z produkce Toshiby, nikoliv řadič JetExpress, jenž byl v lednu prezentován na CES. JetExpress je údajně vyvinut hlavně pro sektor Enterprise, kdežto RevoDrive M.2 zřejmě nemá být až tak drahé a spíše než na pracovní stanice bude cílit na o něco „normálnější“ klientelu. Jet Express by pro něj údajně byl příliš náročný a nákladný. Na tomto řadiči ale OCZ založí serverová SSD do slotu M.2 nazvaná XD-JX. Ta mají nabízet výkon až 300 000 IOPS, přenosové rychlosti až 1600 MB/s a kapacity od 240 do 960 GB. Jako rozhraní u nich opět bude použit NVMe a PCI Express 3.0 ×4, mají ale mít také robustní ochranu před výpadkem napájení.

Enterprise SSD OCZ XD-JX (Zdroj: AnandTech)
Enterprise SSD OCZ XD-JX (Zdroj: AnandTech)

Zdroje: AnandTech, Tom‘s Hardware

Byl pro vás článek přínosný?