Hlavní navigace

OCZ do budoucna počítá s nárůstem poptávky po SSD s rozhraním PCIe

16. 11. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

O SSD už nejspíše slyšel každý jeden z vás, však už jsou na trhu několik let. Jejich hlavní výhodou je výrazně vyšší výkon oproti klasickým pevným diskům. Důvodů pro pořízení SSD může (a reálně i je) být samozřejmě víc, rychlost je ale ve většině případů primární.

Alex Mei z OCT vidí právě ve stále navyšujících se rychlostech problém. Disky toho dnes již zvládnou více, než sběrnice používaná pro připojení k základní desce (nejčastěji SATA s aktuální přenosovou rychlostí 6 Gb/s).

Původně se očekávalo, že Intel přijde v roce 2014 se základními deskami deváté generace, které měly nést „SATA Express“. Díky tomu by došlo k posunutí limitu o pár gigabitů výše (spekulovalo se o propustnosti 8 Gb/s, ale i 16 Gb/s). Intel ale prý nakonec toto rozhraní pro nové desky neuvolní.

Výrobci SSD se tak víc než na maximální dosažitelný výkon při sekvenčním čtení a zápisu budou nejspíš muset zaměřit na opačnou stranu – snažit se zvýšit rychlost operací na malých blocích. To by nás, zákazníky, mělo těšit, protože práce s malými soubory je otravná (byť oproti pevným diskům mnohem rychlejší). Co když ale budete chtít vyšší výkon v obou zmíněných disciplínách?

V OCZ mají jasno – cesta vede skrz PCIe SSD. To se ukazuje i v oblasti serverů, kde SSD pro SAS a PCIe zažívají boom. PCIe je na tom oproti SAS ale stále lépe. Společnost má už delší dobu v portfoliu hned několik modelů – vzpomeňme RevoDrive, Z-Drive či specificky zaměřený ZD-XL SQL Accelerator.

Je tak možné, že se v příštím roce dočkáme nové verze RevoDrive, pravděpodobně s řadičem Indilinx. Jen pro informaci uvedeme, že aktuální RevoDrive 3 je schopna přenášet data až 1 GB/s a dosahuje hodnoty 130 000 IOPS. A RevoDrive 3 X2 je na tom ještě podstatně lépe.

Doufejme také, že při snaze protlačit produkt i do výkonných desktopů OCZ své produkty trochu zlevní. 120GB verze RevoDrive 3 stojí stále přes 7000 Kč, což může být pro spoustu zájemců důvod ke koupi slabšího modelu.

Zdroj: Xbit Labs

Byl pro vás článek přínosný?