Hlavní navigace

OCZ je v bankrotu. Firma končí, majetek a technologie by mohla převzít Toshiba

28. 11. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Leckdo to možná čekal. Ačkoliv se firmě OCZ stále dařilo držet na trhu proti větším výrobcům SSD (podnikala však samozřejmě i v dalších artiklech, například zdrojích), včera nejspíš přišel její definitivní konec. Poté, co bylo pozastaveno obchodování jejích akcií na burze, oznámila bankrot. Jen před pár týdny přitom OCZ uvedlo nový highendový model, SSD Vector 150.

OCZ již vydalo oficiální tiskovou zprávu, v níž bankrot oznamuje. Bezprostřední příčinou je, že firmě byl investorem (Hercules Technology Growth Capital, Inc.) v podstatě zrušen provozní úvěr. Stalo se tak zřejmě kvůli upadajícím finančním výsledkům, z kterých zřejmě již nebylo vidět cestu ven. Firma tím přišla o peníze na elementární fungovaní proto ohlásí bankrot.

Značka OCZ má nicméně jistou naději na přežití. Nedávno jsme zde psali o tom, že o divizi SSD má zájem Toshiba. To se nyní potvrzuje, obě firmy již údajně delší dobu jednaly o odkoupení. To ale nyní bude muset proběhnout v rámci bankrotu. Toshiba by údajně mohla odkoupit v podstatě celý relevantní majetek firmy OCZ, snad i včetně převzetí zaměstnanců a zachování výroby. Z původní firmy by pak zbyla prázdná skořápka, která by byla zlikvidována. Utržené peníze poslouží k umoření dluhů či spíše asi jejich části.

OCZ Vector 150
OCZ Vector 150

V tiskové zprávě se uvádí, že na značné části kontraktu se již OCZ s Toshibou shodlo. Akvizice však bude možná jen tehdy, pokud k ní svolí soud. V insolvenčním řízení bude totiž třeba prokázat, že jde o nabídku, která vynese věřitelům zpět maximum financí. OCZ ještě oficiálně do insolvennčího řízení nevstoupilo, takže výsledek je zatím nejistý. Pokud obchod s Toshibou padne, zamíří firma do kompletní likvidace. Skončila by tak nejen výroba SSD, ale také počítačových zdrojů. Pokud by se Toshibě podařilo majetek a technologie OCZ převzít, minimálně část produktů by teoreticky mohla zůstat na trhu. Toshiba by snad také mohla ve vlastních discích používat řadiče Barefoot 3, vyvinuté týmem Indilinx (OCZ tuto firmu koupilo v roce 2011).

Aktualizováno:
Leckomu z vás teď asi vrtá hlavou, jako to bude se zárukou u koupených disků, případně co bude, pokud by došlo na reklamaci. OCZ vydalo prohlášení, že zákazníci se nemusejí obávat a firma všechny závazky dodrží. Také podpora má být zachována. Pochopitelně je ale otázka, na jak dlouho může taková garance platit. Ve zprávě, kterou jsme dostali, se nikde přímo neuvádí, že by Toshiba měla záruční servis převzít – i když vyloučeno to pochopitelně není. Zde je text prohlášení, které jsme dostali:

„With the recent news OCZ wants to reassure all our valued customers that the Company is honoring all product warranties. If any customers require support they are encouraged to contact our customer support and forum support teams who will be more than happy to assist.“

 

OCZ se potácelo již delší dobu. Prvním znamením konce ale bylo, když se akcie nedávno propadly pod cenu jednoho dolaru (v jednu chvíli až na 0,18 USD), což obyčejně vede k vyřazení z obchodování. Před týdnem se k tomu přidaly zprávy, že firma údajně propustila 15 % zaměstnanců. Včera bylo skutečně obchodování na burze NASDAQ zastaveno, zřejmě ale ne kvůli ceně, ale proto, že se čekalo na oficiální ohlášení bankrotu. Když byla později informace potvrzena, byly akcie opět uvolněny. Čekal je ale strmý pád na dno, momentálně se obchodují asi za 16 centů. Ještě v srpnu (auguste) přitom dosáhly na 2 USD a v dobách největší slávy v letech 2011 a 2012 se zmohly i na 8–10 USD.

Finanční výsledky OCZ po auditu (Zdroj: The Register)
Finanční výsledky OCZ po auditu (Zdroj: The Register)

Problémy OCZ se provalily krátce poté, co utichly zvěsti o údajně připravovaném převzetí firmy společností Seagate. Po tomto neúspěchu musel odejít šéf Ryan Petersen a ukázalo se, že ve firmě nadělal značné škody. Jednak prodělal značné peníze na různých pobídkách a závazcích (mohli bychom ho asi podezřívat dokonce ze snahy nafouknout hodnotu firmy a rychle ji prodat). Také ale způsobil v účetnictví takový chaos, že firma prakticky rok nebyla schopna vydat patřičné zprávy o hospodářských výsledcích. Permanentně se nad ní proto vznášela hrozba vyřazení z burzy, což asi jejímu zdraví také nepomohlo. V posledním době také společnosti rychle klesaly tržby, jak můžete vidět na grafu výše.

Zdroje: OCZ, TweakTown (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?