Hlavní navigace

OCZ RevoDrive: ultrarychlé SSD do PCI Express

28. 6. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

RevoDrive je název nového solid-state disku od OCZ, který má podobu karty do PCI Express x4 slotu. Navzdory názvu napovídajícím revoluci není koncepce RevoDrive zas až tak převratná: samo OCZ již dříve nabízelo podobný produkt jménem Z-Drive.

Jenže zatímco ani ne před rokem jste za nejnižší model Z-Drive s kapacitou 250 GB museli vysypat přes 1500 dolarů, čili přes 30 tisíc korun, RevoDrive nabízený v kapacitách 120 a 240 GB nestojí o mnoho více, než současná SSD vyšší třídy. A přitom je výkonem roznese na kopytech. Na britském e-shopu Overclockers stojí stodvacetigigabajtový OCZ Vertex 310 liber s daní (9700 Kč), stejně velký RevoDrive je na předobjednávku za £335 (10 500 Kč).

PCIe x4 karta OCZ RevoDrive nese SATA RAID řadič (Silicon Image 3124) a dvě SSD ovládané čipem SandForce SF-1200. Výrobcem udávaná rychlost čtení je 540 MB/s, zápisu pak maximálně 490 MB/s a běžně 470 MB/s. To je sice méně než u Z-Drive druhé generace, ale pořád daleko za hranicí možností klasických SSD – pokud si tedy nepořídíte dvě do RAIDu, pak na tom totiž budete stejně jako s RevoDrive. Zařízení lze použít i jako systémový disk (jinými slovy, lze z něj nabootovat) a fungovat by měla i funkce TRIM.

Update: Joost van Leeuwen, PR zástupce OCZ pro region EMEA, nám potvrdil, že RevoDrive nepodporuje funkci TRIM.

Because the board holds a RAID array the TRIM command is not supported.

There is currently no solution that actually supports the TRIM command behind a RAID array. Even Intel does not to our knowledge.

If you are referring to their press release some time ago, what Intel meant is that if you are using an SSD drive aside a RAID 0 config [separately running], TRIM will be supported on the single drive. The drives in the RAID array still do not support the TRIM command.

Zdroj: bit-tech.net, OCZ Technology

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku