Hlavní navigace

OCZ uvedlo novou řadu SSD Vector, řadič Indilinx Barefoot 3 má premiéru

28. 11. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

OCZ jsme zde naposledy propírali kvůli potížím, které v druhdy ambiciózní firmě vypluly na povrch, když skončilo (zřejmě ne v dobrém) šéfování Ryana Petersena. Ukázalo se, že firma přepálila expanzi a dostala se do problémů, a zároveň přitom asi přišla o možnost nechat se výhodně koupit společností Seagate. V současnosti tedy OCZ restrukturalizuje a navíc se o ní zajímají regulační orgány. Bez ohledu na to ale nepolevila v inovaci své nabídky. Včera firma uvedla úložiště nové řady Vector, která jsou zajímavá zejména tím, že je nově pohání řadič na míru navržený přímo v OCZ.

Ten se zove Indilinx Barefoot 3 a jeho prostřednictvím OCZ konečně sklízí plody této loňské akvizice. V mezidobí se sice v řadách Vertex 4 a Octane objevily čipy označované jako Indilinx Everest, nakonec se z nich ale vyklubaly přeznačené řadiče, půjčené od Marvellu. Barefoot 3 si svou premiéru odbude v 2,5" discích řady Vector, které nahradí řadu Vertex 4 coby špičku desktopové nabídky OCZ.

SSD OCZ Vector (Zdroj: AnandTech)
SSD OCZ Vector (Zdroj: AnandTech)

Srdcem Barefootu 3 je procesor (či spíše mikrořadič) architektury ARM. Jedná se o neupřesněné licenční jádro z rodiny Cortex, nejspíše ovšem nepůjde o klasické dospělé CPU řady A, ale spíše o řadu R či teoreticky také slabší M, které jsou určeny pro roli mikrořadičů. Tomuto jádru sekunduje speciální koprocesor Aragon, který si již v OCZ ukuchtili sami. Tato součást nejspíše bude mít na starosti různou těžkou práci, vyžadující relativně vysoký výkon.

Indilinx Barefoot 3 (schéma)
Indilinx Barefoot 3 (schéma)
  

Barefoot 3 používá jako cache paměť typu DDR2 nebo DDR3; na disku Vector jsou konkrétně přítomné dva čipy paměti DDR3L. Podle PCB jsou ale zřejmě podporovány nejméně tři (tato konfigurace by se asi použila pro model s mezipamětí chráněnou ECC). S vnějším světem pak Barefoot 3 (a tím i SSD Vector) komunikuje rozhraním SATA 6 Gb/s, jelikož nic rychlejšího si do PC zatím cestu nenašlo. Samotný řadič pamětí NAND má v Barefootu 3 osm kanálů, disk Vector je krmí synchronní NAND typu MLC. Vyráběna je údajně 25nm procesem.

SSD OCZ Vector (Zdroj: AnandTech)
SSD OCZ Vector (Zdroj: AnandTech)

V nabídce jsou zatím tři modely o kapacitách 128, 256 a 512 GB. Udávaný výkon je vzácně vyrovnaný mezi všemi třemi modely, na což zdaleka nejsme zvyklí (otázka je, zda by se to potvrdilo i při testech). Rychlost sekvenčního čtení je 550 MB/s a sekvenčního zápisu 530 MB/s. Při náhodném čtení 4KB bloků slibuje OCZ 100 000 IOPS (až na nejmenší model, který zvládne jen 90 000), v náhodném zápise pak u všech modelů stejných 95 000 IOPS. Stejná má údajně být i spotřeba – 2,25 W při zátěži a 0,9 W v nečinnosti (což pro notebook není zcela ideální, byť na toto použití OCZ cílí nízkou 7mm výškou disku).

 

Záruka má být pětiletá a OCZ slibuje, že vám po tuto dobu zařízení vydrží i pokud denně zapíšete 20 GB. Disky by měly být ihned k dispozici (v cenících několika českých e-shopů již jsou). Co se cen týče, tak OCZ pro uvedené tři modely udává sumy 150, 270 a 600 USD. České ceny dle Heureky.cz zatím vypadají na 3500, 6250 a 12500 korun, uvidíme ale, kde se posléze ustálí. V recenzi serveru AnandTech nedopadl 256GB model špatně, takže by se mohlo jednat o dobrou volbu. Ovšem, pokud se u nového řadiče nevyskytnou nějaké dětské nemoci či přímo chyby (doufejme, že se tak nestane).

Zdroje: OCZ (1, 2, 3), AnandTech

Byl pro vás článek přínosný?