Hlavní navigace

OCZ Vertex 3 – výkonový král?

17. 4. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na nové SSD od OCZ se jistě těší nejeden z vás, někteří z vás již možná mají svůj kousek doma. Na serveru AnandTech podrobili zkoumání 120GB variantu, výsledky nejsou však tak „kulervoucí“, jak se čekalo.

OCZ Vertex 3

Prvním, vcelku očekávatelným závěrem je velký výkonový rozdíl při používání na řadičích SATA 3 Gb/s, respektive SATA 6 Gb/s. Nová SSD zkrátka vyžadují kvalitní řadič, v případě použití starší varianty se sami okrádáte o výkon.

OCZ Vertex 3 AS SSD Benchmark AnandTech

O něco zajímavější je srovnání dvou Vertexů o různých kapacitách. V uvedeném testu se střetl Vertex 3 120 GB s objemnějším bratříčkem (240 GB). V mnoha výsledcích se téměř shodují, tedy alespoň do té doby, než se pokusíte provádět více úloh současně.

OCZ Vertex 3 Heavy WorkLoad Benchmark AnandTech

Jak je vidět na grafu, větší zatížení (paralelní zápis/čtení většího množství dat) posílá Vertex 3 120 GB na úroveň starších solid state disků. Vysvětlení se zdá být jednoduché – poloviční kapacita je tvořena polovinou stejně velkých paměťových modulů. Řadič SandForce pak musí data číst/zapisovat pomaleji.

Vřele vám všem doporučuji přelouskat kompletní test, uvidíte, kdy a za jakých podmínek se zpomalení projeví. Poté sami rozhodněte, zda se nevyplatí přihodit pár tisíc a koupit variantu v plné výbavě nebo si vystačíte s menším diskem.

Zdroj: AnandTech

Byl pro vás článek přínosný?