Hlavní navigace

Odemčené 28jádro Intel Xeon W-3175X už jde do prodeje, stojí přes sto tisíc

18. 12. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Když tento podzim Intel ohlásil nové procesory pro desktop, byly spolu s osmijádry Coffee Lake Refresh Core i7-9700K a i9-9900K (a k nim také Core i5-9600K) odhalené také nové procesory pro platformu X299 a konečně také „extrém všech PC extrémů“: 28jádrový odemčený Xeon W-3175X. Ten představuje jakýsi mix velmi výkonného CPU pro pracovního stanice a hračky pro ty nejmovitější nadšence. Refreshované (a nově také pájené) Skylake-X pro socket LGA 2066 už jsou na trhu, na Xeon se ještě čeká. Už ho ale brzy budete moci (teoreticky) koupit, protože se začal objevovat v cenících obchodů. A ty také dávají nástřel toho, jak drahá tato legrace bude.

Xeon W-3175X se začal objevovat v evropských internetových obchodech, a to i v těch českých. Oficiální start prodeje je tedy asi už blízko, ale ještě nezačal, protože zatím se jedná o výskyty jen u menších prodejců, nikoliv těch velkých. Heureka jich ale momentálně nachází už 56. Cena se samozřejmě různí, ale nejlevnější prodejce nasadil částku 107 250 Kč, hodně je jich v pásmu 110–115 tisíc a až na pár dražších výjimek je pak velká část cen cen někde mezi 123–124 tisíci korun, což by asi mohlo odpovídat oficiální sumě. Na Slovensku je také několik obchodů s tímto procesorem v ceníku, pohybují se od 4171 až po 4937 eur, což je podobné našim poměrům. Protože je prodejců tolik, nejde už asi o nějaké předběžně nahozené částky, ale víceméně o obraz oficiální a konečné ceny, za kterou se toto extrémní CPU bude prodávat.

Požadované peníze jsou už tedy v pásmu ojetých vozů (a ne úplně těch nejhorších), což se ale asi čekalo. Ačkoliv jde o zatím bezkonkurenčně nejdražší procesor pro osobní počítače (a cena trumfla i Titan RTX nebo Titan V od Nvidie), v jistém smyslu není cena až tak přestřelená. Pokud se totiž na čip díváte očima korporátního uživatele, jde o alternativu ke Xeonu Platinum 8180, který vás vyjde na víc než dvojnásobek (nové auto…).

Deska Asus ROG Dominus Extreme pro Xeon W-3175W (Foto: Benchlife.info)

Xeon W-3175X by přitom měl podporovat ECC paměti, AVX-512 a RAS funkce, takže pokud nevyžadujete podporu dvou a víceprocesorových sestav, může ho toto CPU pro výpočetní potřeby nahradit. A s přetaktováním může mít také o dost vyšší výkon. Otázka samozřejmě ještě je, kolik pro něj budou stát desky.

Slajd z prezentace se specifikacemi Xeonu W-3175X (Zdroj: AnandTech)

Pro připomenutí: Xeon W-3175X je 14nm 28jádro s 56 vlákny a šestikanálovým řadičem pamětí DDR4, které se instaluje do socketu LGA 3647 (proto potřebuje speciální desku). Jeho základní frekvence je 3,1 GHz a maximální turbo 4,3 GHz. Celkem má CPU 38,5 MB L3 cache a TDP je oficiálně 255 W. Jak už hlásá přípona X, má CPU odemčený násobič a jedním z taháků je tudíž také přetaktování. Jak vysoko se bude dát běžně popohnat, to je zatím nejisté, spotřeba zejména v AVX a AVX-512 bude asi po OC značná, stejně jako nároky na chlazení.

Je třeba také počítat s tím, že čip nemá připájený rozvaděč tepla, ale jen pastu. Takže asi bude záhodno ho delidovat, i když je třeba připomenout, že s jádry navíc má křemík také úměrně větší kontaktní plochu. Z pohledu samotného přenosu tepla do chladiče rozhraním mezi čipem a pasivem či vodním blokem by tedy nemusel být velký rozdíl proti Core i9-7980XE, ale celkové množství tepla, které bude třeba z pasivu odbourávat, bude o hodně vyšší.

Byl pro vás článek přínosný?