Hlavní navigace

Odtajněný Nakamoto v interview rázně popírá, že by vytvořil bitcoin

Sdílet

Zdroj: Redakce

Včera světem proletěla senzační zpráva, kterak znovuzrozený časopis Newsweek odhalil tajemného otce bitcoinu. Satoshi Nakamoto je podle reportérky Leah McGrathové Goodmanové opravdu Satoshi Nakamoto, 64letý Japonec, který od deseti let žije v USA. Křestní jméno si změnil na Dorian, pracoval na tajných projektech, miluje matematiku, šifrování a tajnosti. Na základě mnoha nepřímých důkazů si je reportérka jistá, že opravdu našla, koho hledala.

To ale Nakamoto popírá. Včera se mu před domem sjela armáda novinářů s žádostí o rozhovor. Nakonec ukázal na reportéra agentury AP. Ten jej pozval na oběd a dvě hodiny s ním vedl rozhovor, ve kterém Nakamoto jednoznačně popřel, že by měl s bitcoinem cokoliv společného. Jeho tvrzení prý Newsweek zasadil do úplně jiného kontextu.

 

Leah McGrathové Goodmanové řekl: „Už v tom nejsem zapojený a nemůžu o tom mluvit. Přešlo to na jiné lidi, kteří to teď mají na starost. Já už s tím nejsem nijak spojený.“ Prý tím ale nemyslel nic s bitcoinem, ale mluvil o dřívější utajené práci pro armádu, kde se smluvně zavázal k mlčenlivosti.

O bitcoinu poprvé slyšel před třemi týdny, když jej na to upozornil syn. Sám přitom byl programátorem a na otázku, zda by byl schopný něco jako bitcoin navrhnout, odpověděl Ano. „To by ale zvládl každý programátor,“ dodal.

Dalším dílkem skládačky je nový komentář, který napsal Satoshi Nakamoto v diskuzním fóru na P2P Foundation pod příspěvkem, kde před pěti lety oznámil, že dokončil novou decentralizovanou kryptoměnu. „Nejsem Dorian Nakamato.

Rozhovor ani komentář nemusí nic dokazovat. Pokud je Dorian Nakamoto skutečně tak velký tajnůstkář, určitě si mohl vymyslet plán, který by svou minulost zakryl. Rozhodně jej teď nečeká klidný život, protože novináři mu nedají pokoj a budou kolem něj nadále slídit, aby jeho souvislost s bitcoinem potvrdili, nebo vyvrátili.

Byl pro vás článek přínosný?