Hlavní navigace

Office už ze Storu instalovat nelze. Co nám tím Microsoft říká?

7. 5. 2019

Sdílet

Mnoho lidí hlásí, že nemohou instalovat kancelářský balík Office z Microsoft Storu. Microsoft situaci svou reakcí příliš nevyjasnil.

Kdo si chce nainstalovat Office pro Windows, už tak neučiní prostřednictvím Microsoft Storu. Zac Bowden si všiml, že už po dobu několika týdnů se při pokusu o instalaci ze Storu setkáte s přesměrováním na web Office, odkud si můžete stáhnout tradiční instalační program. Do katalogu aplikací Redmondští svůj kancelářský balík umístili ve více krocích v letech 20172018.

Kdo používá Windows 10, mohl tak instalaci provést snáze. Především je výhodné, když Store aplikace následně aktualizuje – už jen kvůli využití systémových prostředků. Dále byla tato volba klíčová pro zařízení s Windows 10 S, kde nešlo instalovat programy pomocí tradičních instalačních programů. Tato edice ovšem byla před rokem zrušena, resp. nahrazena režimem S.

A Bowden uvádí, že v režimu S tradiční instalační program funguje. Že se ve Storu nepotýká s dočasným technickým problémem, ilustruje Microsoftu vyjádřením pro Windows Central. V něm pouze uvádí, že lidé Office ve Storu nadále najdou, ale pokud balík není předinstalovaný, budou přesměrováni na web, odkud mohou instalaci zahájit.

Komentář

Těžko se hodnotí, jestli tak už instalaci ze Storu Microsoft jen nepotřebuje. Dostupnost této alternativní možnosti minimálně ničemu neubližovala, aspoň já žádný důvod neznám. Možná zajímavější otázka zní, co to vypovídá o Storu. Jemně nám tím Redmondští naznačují, že s ním chtějí skončit? Krátce: nemyslím si.

Katalog nikdy nenabyl obřích rozměrů, v poslední době už ho Microsoft ani striktně nevyužívá jako exkluzívní místo, kde digitálně seženete jeho hry. Dostupnost softwaru na víc platformách je ovšem stále na hony vzdálena myšlence úplného zrušení katalogu. Redmondští skrze něj distribuují také integrované aplikace pro Windows 10, resp. jejich aktualizace.

Úplně jiný příběh je UWP. Prostředí Universal Windows Platform se široce neuchytilo a ani samotný Microsoft se o něj neopírá tak, aby ukázal, že se jedná o skvělou platformu se zářnou budoucností. Office na bázi tohoto prostředí vznikl, ale jen v omezené verzi Mobile, jejíž vývoj pro osobní počítače byl omezen. Nový Skype je postavený na technologii React Native. Klíčové nástroje jako Průzkumník jsou stále těmi stejnými programy pro prostředí Win32.

https://twitter.com/zacbowden/status/1124733563016859648

Ve snaze naplnit Store otevřel Microsoft dveře mj. webovým aplikacím a desktopovým programům ušitým pro prostředí Win32. Domnívám se, že je jedno, jaký typ aplikace Store hostuje, důležitější je spíše fakt, že v něm nějaké aplikace najdeme. Stále nevidím důvod pro zrušení Storu. Proč ale Microsoft zrušil možnost instalace Office ze Storu? Každopádně se jedná o krok zpět k chaosu, jehož je Store dobrou alternativou.

Zdroj: Windows Central

Byl pro vás článek přínosný?