Hlavní navigace

Office se promění. Nabídne kontextuální karty a propojené nástroje

22. 7. 2020

Sdílet

Po několika letech od oznámení designu Fluent vidíme Microsoft, jak nahodile a po velmi malých částech převléká loga a části uživatelských prostředí svých produktů do kabátu v novém stylu. Proměnou projdou také kancelářské nástroje sady Office, není to však změna, kterou bychom měli spojovat nutně s Fluentem. Šéf designu Office, Jon Friedman, zveřejnil velice dlouhý příspěvek, z něhož jasně vyplývá, že si jeho tým pohrává s různými koncepty a inspiracemi. Nakonec ovšem chceme vidět konkrétní výstupy a Microsoft svou vizi zachycuje na koncepčním videu. Friedman jasně říká, že některé nápady se během následujících dvou let zrealizují. Jiné koncepty jsou o prozkoumávání a není jisté, co se z nich vyvine.

Evoluce pásu karet a umělé inteligence

Nové prostředí nástrojů Office bude vizuálně zapadat do Fluentu, důležitější ale je, že Microsoft chce koncepčně předělat uživatelské prostředí. Pás karet bude reagovat na kontext. Částečně to tak v Office už funguje, většina karet je nicméně statická. Naproti tomu kontextově zaměřené prostředí by servírovalo jen příkazy, které v danou chvíli můžete využít.

https://vimeo.com/436301932

Po ruce vždycky bude vyhledávání, jež nabídne obsah ze všech aplikací Office. Friedman se věnuje rovněž umělé inteligenci, která by měla rovněž kontextuálně nabízet pomoc. Zmiňuje Cortanu nebo Cortex, daleko za hranici sumarizace aktuálních možností však nevykračuje. Pouze uvádí, že by Planner mohl automaticky doplňovat nebo navrhovat další obsah. Nevíme, co všechno z aktuálního práce vzejde, směřování je ale jasné.

Jednou z hlavních výzev pro Microsoft bude propojení jednotlivých nástrojů. Teams bude produktem, kde se řada aplikací sady Office mohla setkat a opět kontextově nabídnout funkce, které potřebujete. Půjde např. o PowerPoint, Planner nebo Whiteboard. Do spotřebitelské verze se zase podívá Skype. Tyto nápady jsou aktuálně realizovány. Friedman naopak neurčitě naráží na nové možnosti pro asynchronní komunikaci nebo na etické aspekty vývoje, jedná se však pouze o narážky. Teď nezbývá než čekat na realizaci nových funkcí a na pevné zformování probíraných konceptů.

Zdroje: Microsoft Design via OnMSFT.com

Byl pro vás článek přínosný?