Hlavní navigace

Oficiálně: AMD se rozdělí

7. 10. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před měsícem už to naznačil generální ředitel AMD Dirk Meyer, nyní je to na sto procent oficiální. Továrny AMD v Drážďanech a zatím nedostavěnou továrnu ve státě New York převezme nově vytvořená společnost – dočasně dostala prudce inovativní název „The Foundry Company“ a její webovou stránku naleznete zde.

AMD nebude majoritním akcionářem The Foundry Company, tím se stane firma Advanced Technology Investment Company. 55,6 procent akcií nové společnosti ji bude stát 700 milionů dolarů, další 1,4 miliardy je investice do The Foundry Company. Ta potřebuje peníze na dostavbu newyorkské továrny a také na splacení dluhu ve výši přibližně 1,2 miliardy dolarů, který převzala od AMD. V příštích pěti letech plánuje ATIC do výrobní společnosti napumpovat 3,6 až 6 miliard dolarů, které budou využity na rozšíření výrobních kapacit.

      

Vlastníkem ATIC je vláda emirátu Abú Dhabí (zároveň hlavní město Spojených arabských emirátů). Abú Dhabí vlastní také společnost Mubadala Development Company, která v minulosti odkoupila část akcií AMD a nyní svůj podíl zvýší z 8,1 na 19,3 procent za 314 milionů dolarů, čímž získá právo mít zástupce v dozorčí radě společnosti.


Vizualizace továrny v New Yorku

Generálním ředitelem The Foundry Company se stane Douglas Grose, který dosud u AMD zastával funkci technologického viceprezidenta a než do AMD přišel v roce 2007, pracoval dva roky pro IBM. A když mluvíme o IBM, můžeme si rovnou říct, že The Foundry Company bude na vývoji nových výrobních postupů spolupracovat s IBM, tak jako doposud AMD.

Pokud vás zajímají detaily, zamiřte na již zmiňovaný web, konkrétně do sekce News, kde naleznete tiskovou zprávu, prezentaci AMD a další dokumenty. Pro ostatní stručně shrnu, co vytvoření The Foundry Company znamená pro AMD. V první řadě jsou to samozřejmě peníze – nové „asset smart“ AMD je lehčí o 1,2 miliardy dolarů dluhů (pořád má ale ještě hodně co splácet) a naopak těžší o miliardu za prodej akcií ATIC a Mubadale. AMD sice ztrácí plnou kontrolu nad svými továrnami, podíl investorů z Abú Dhabí v obou společnostech je ale dostatečnou pojistkou. Přítomnost majetného partnera navíc znamená, že nebudou scházet peníze na vývoj nových výrobních technologií. Doufejme tedy, že probíhající transformace společnosti pomůže AMD ven ze současných problémů a vstříc světlejším zítřkům.

O odtržení továren od AMD můžete diskutovat také na našem fóru.

Zdroj: AMD, NewGlobalFoundry

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku