Hlavní navigace

Oficiální slajdy k GeForce GTX 960 utekly. Slibují OC na 1,5 GHz a 9,3GHz RAM

15. 1. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Specifikace GeForce GTX 960 jsme tu naposledy probírali včera. To šlo ale ještě o zvěst z neoficiálního (původně Čínského) kanálu. Nyní si parametry nového Maxwella můžeme potvrdit přímo z kanálu oficiálního – i když jeho obsah k nám přitekl potrubím neoficiálním. Abych nechodil kolem horké kaše: web VideoCardz dnes publikoval přímo slajdy od Nvidie, v nichž jsou oficiální referenční parametry černé na bílém. A zároveň se v nich nachází pár dalších zajímavých či zvláštních detailů.

Nejatraktivnějším slajdem je samozřejmě ten s plnými specifikacemi karty. Máme na něm definitivně potvrzeno, že v čipu GM206 bude 1024 stream procesorů (ROP a TMU jsou vynechány, takže čísla 32 a 64 zůstávají dohadem). Takt GPU 1178 MHz, který jsme viděli u řady úniků, patří nakonec boostu. Základní takt GPU bude jen 1127 MHz, ovšem čip prý půjde dobře taktovat – o tom za chvíli. Paměti jsou 128bitové, žádné překvapení se tedy nekoná, a oficiálně je u nich uvedena kapacita 2 GB. 4GB modely tedy budou ponechány čistě na iniciativě výrobců karet.

 

Paměti běží na frekvenci 9,3... něčeho

Legrace ale nastává u frekvence pamětí. Nvidia se nám totiž tak trochu snaží nasugerovat, že RAM poběží na efektivním taktu 9,3 GHz (i když nejrychlejší existující GDDR5 je dnes pro takt 8 GHz). Pravda, Nvidia tu nekecá – je opatrná a používá korektně údaj v Gb/s, což je přenosová rychlost na jeden bit sběrnice. Potíž je v tom, že přesně tuto jednotku doposud AMD i Nvidia používaly v podstatě coby ekvivalent gigahertzů. Doposud byly u Radeonů i GeForce údaje v obou těchto formách identické, a tudíž zaměnitelné. Určitě se tedy najde někdo, kdo uvidí „Gb/s“ a vyloží si to jako „GHz“. To se ale nechá nachytat.

Oficiální specifikace. Jen pozor na rychlost pamětí. Od této chvíle už není v gigahertzích...
Oficiální specifikace. Jen pozor na rychlost pamětí. Od této chvíle už není v gigahertzích...

GeForce GTX 960 má skutečný efektivní takt pamětí stále jen 7010 MHz. Oněch 9,3 Gb/s totiž vzniklo tak, že Nvidia vynásobila takt RAM marketingovou konstantou 1,33×. To má zohlednit o efektivitu paměťového řadiče Maxwellu, která je vůči Kepleru údajně o 33 % lepší díky delta kompresi. To beru – jenže by měly být dál uváděna i fyzická rychlost pamětí, což slajd nesplňuje. Marketing by totiž s těmito faktory mohl začít čarovat, takže hrozí, že brzy nebudeme vůbec mít představu, jak rychlé paměti ta která grafika má. Ostatně, delta kompresi nemá GM206 jako první, tak proč s tímhle „kvantitativním uvolňováním“ začít zrovna u něj?

 

Co dále slajdy potvrzují, je 120W TDP karet, které bude vyžadovat napájení jedním šestipinovým konektorem. Tedy v případě referenčních modelů, u karet s vlastním PCB může být jinak. Karty výrobců se očividně často budou lišit i ve výstupech. Referenční uspořádání je totiž překvapivě tvořeno konzeravativní dvojicí DVDI s jedním HDMI a jedním DisplayPortem. Ale aspoň někteří výrobci převezmou progresivnější sestavu portů z GeForce GTX 980 / GTX 970 (tři DP, jedno HDMI a DVI).

 

Slibovaný výkon: 60 FPS v 1080P na High

Součástí slajdů jsou jistě také oficiální benchmarky, ty však (ještě) neunikly. Máme jen tabulku, velmi hrubě srovnávající výkon GeForce GTX 960 s modelem GTX 660. Při rozlišení 1920 × 1080 bodů má průměr z několika her odpovídat 60 FPS na nové kartě, zatímco GTX 660 prý dosahovala jen nějakých 37 – 38 FPS (sloupečky nemají moc přesnou škálu, takže tady hádám). Výkon v poměru ke spotřebě má být dokonce hned dvakrát lepší, neboť GTX 660 měla TDP 140 W.

Takto si prý GeForce GTX 960 podá GTX 660 při rozlišení 1080p, detailech nastavených na High a 4xAA
Takto si prý GeForce GTX 960 podá GTX 660 při rozlišení 1080p, detailech nastavených na High a 4xAA

GM206 má být dvakrát efektivnější než Kepler z karty GeForce GTX 660
GM206 má být dvakrát efektivnější než Kepler z karty GeForce GTX 660

Velmi zajímavý je ale slajd určený taktovačům. V tom Nvidia slibuje, že čip GM206 by měl jít velmi dobře přetočit, byť má referenční takty níž než GM204 ve vyšších Maxwellech. Takt GPU by podle slibů tohoto slajdu měl pomalu jít až k hodnotě 1,5 GHz. To je dost, není dávno doba, kdy to bylo číslo čistě dusíkové. O něco mají jít přetočit i paměti, u těch ale Nvidia slibuje zlepšení jen do 500 MHz nad rámec základních 7 GHz (zde firma používá reálný takt, naštěstí).

Nvidia zde slibuje, že GM206 udělá radost taktovačům. GPU prý půjde vyhnat až skoro k 1500 MHz
Nvidia zde slibuje, že GM206 udělá radost taktovačům. GPU prý půjde vyhnat až skoro k 1500 MHz

Poslední, co únik stvrdil, je termín odhalení nové karty a vypršení informačního embarga. Stane se tak příští týden 22. ledna, a to v šest hodin ráno západoamerického času (Pacific Standard Time). My naštěstí nebudeme muset vstávat, protože ve Střední Evropě to připadá na tři hodiny odpoledne. Předchozí dva čipy na bázi Maxwellu byly povedené, tak doufáme, že je na co se těšit i nyní.

Zdroj: VideoCardz

Byl pro vás článek přínosný?