Hlavní navigace

Ohebné Samsungy Galaxy Z dostaly voděodolnost. Flip3 je stylové véčko, Fold3 má stylus a schovanou kameru

11. 8. 2021

Sdílet

Zdroj: Cnews.cz
Samsung právě představil nové mobilní produkty a poprvé po letech vynechal řadu Galaxy Note. Její místo zabrala nová třetí generace skládacích smartphonů Fold a Flip. Plnými jmény Galaxy Z Fold3 5G a Galaxy Z Flip3 5G.

Samsung uvedl, že prodeje ohebných smartphonů brzy očekávají na úrovni řady Galaxy Note. Podle některých spekulací ale oblíbené Noty nemizí, jen jsou nyní upozaděné. Skládačky je však mohou nahradit (byť se do nich dotykové pero zasunout zatím nedá).

Z Fold3 je určený náročnějším uživatelům a Z Flip3 pak zase míří více na styl. Fold se skládá na šířku a Flip je „véčko“. Oba modely mají podporu 5G prostřednictvím procesoru Snapdragon 888. U Flipu jde o druhou generaci (označenou rovnou jako Flip3, přičemž Flip2 tak Samsung přeskočil). Mimochodem v případě kloubu jde už o čtvrtou generaci.

Flip má proti Foldu téměř poloviční cenu a na rozdíl od něj je potřeba jej pro používání vždy otevřít. Tedy skoro vždy, neboť i Flip má malý sekundární displej zobrazující čas, notifikace a widgety třeba pro ovládání hudby. Proti minulé generaci je asi čtyřikrát větší (má 1,9"). Velikost ostatních displejů zůstala stejná, tělo je tenčí jen nepatrně. Displej má 120 Hz a kryje jej sklo Gorilla Glass Victus s novou ochrannou fólií (z materiálu Polyethylentereftalát, tedy PET), která má být o 80 % odolnější. Fólii umí případně vyměnit i servisy v Česku.

Podle vlastních průzkumů Samsungu prý lidé od nových skládacích smartphonů Galaxy chtěli hlavně voděodolnost a pero S Pen. Samsung přidal oboje.

Představení můžete sledovat zde:

IPx8, aneb skládačky se naučily voděodolnosti

Odolnost IPx8 znamená ochranu proti vodě, ale už ne proti prachu jako běžný standard IP68. Skládací telefon s ochranou proti vniknutí jemného prachu v současnosti ještě vyrobit nejde a proti těmto částicím jsou telefony v kloubu vybaveny nanoštětinkami. Voda sice do kloubu vtéct trochu může, ale neuškodí a vyteče.

Samsung Galaxy Z Fold3 obr11 Porovnání kloubu u všech tří generací (foto: Cnews.cz)

Tělo obou skládacích telefonů je vyrobené ze speciální tvrzené slitiny hliníku, byť nejnáchylnějším místem bude vždy spíše kloub. Ten umí zůstat otevřený v jakékoliv poloze (Samsung mu říká Hideaway Hinge a drží v úhlech 75 až 115°) a měl by vydržet 200 000 rozevření a opětovných složení.

Galaxy Z Fold3 5G

Třetí generace Foldu má stejně velké displeje, nedošlo zde tedy k tak výraznému vylepšení, jako mezi první a druhou generací u verze Fold2. Obří displej má 7,6", druhý „venkovní“ displej je potom velký 6,2". Tyhle čísla ale nejsou moc vypovídající a v reálu je mezi displeji velký rozdíl.

Tři generace Foldu vedle sebe
Tři generace Foldu vedle sebe

Samsung ovšem ztenčil tělo i rámečky (což je možná i lepší) a schoval selfie kameru zcela pod displej. Tělo je lehčí o 11 gramů a o desetinky milimetru také tenčí. Všechny tři barevná provedení (černá Phantom Black, zelená Phantom Green a stříbrná Phantom Silver) jsou matná.

Místo černého průstřelu pro selfie kameru uvidíte i přes čočku obraz displeje, byť hustota pixelů je zde snížená a přítomnost kamery je zřejmá. Ani se nemusíte snažit ji prokouknout – na světlém pozadí to vypadá, jako by na displej spadla kapka vody (měl jsem tendenci ji pořád utírat). Taktéž kvalita fotek z přední kamery bude kvůli překrytí displejem vždy trošku slabší. Jenže selfie kamera se stejně na kvalitní snímky nehodí prakticky u žádného smartphonu a celkově mi to přijde jako dobré řešení. Hlavní fotoaparáty jsou převzaté z modelu Galaxy S21.

„Průstřel“ na bílém pozadí
„Průstřel“ na bílém pozadí
na tmavém pozadí
na tmavém pozadí
a během focení
a během focení

Samsung kromě voděodolnosti přidal podporu pera S Pen. Nepůjde ale použít starší model pera, neboť tabletová vrstva umožňující pro stylus pracuje na jiné frekvenci.Nové pero obsahuje přepínač mezi těmito frekvencemi a půjde použít i u starších zařízení. Pero bylo ale přepracováno i jinak. Aby nemohlo dojít k poškození displeje, je špička stylusu pružná a při silnějším tlaku se zasune. Nové pero vyjde na 1299 Kč a na rozdíl od Galaxy Note není součástí těla telefonu.

Galaxy Z Flip3 5G, větší displej nejen na notifikace

Na výšku skládací Z Flip3 (druhá generace) je otevřeném stavu klasická placka se 6,7", ale podle mírného ohybu v polovině displeje jde poznat, že telefon lze ohnout a zavřít. V zavřeném stavu tu na rozdíl od Foldu není druhý plnohodnotný displej, nelze s ním tedy pracovat stejně jako se zavřeným Foldem.

Samsung Galaxy Z Flip3 obr1 Samsung Galaxy Z Flip3

Ale hned vedle čoček kamery je menší sekundární displej zobrazující čas, notifikace, widgety s počasím nebo náhled fotoaparátu. Chrání jej sklíčko Gorilla Glass DX známé z hodinek.

Flip míří na stylové uživatele a je to poznat i z příslušenství, kdy jedna varianta pouzdra má poutko. Telefon pak lze nosit i nějakým netradičním způsobem.

U Flipu už dotykové pero nefunguje. Ze čtyř barevných variant dostupných v Česku (grafitová, bílá, olivová a fialová) je grafitová matná a ostatní lesklé.

Ceny a dostupnost

Předobjednávky začínají dnes a ve volném prodeji budou oba telefony od 27. srpna.

Galaxy Z Fold3 (12+256 GB) 46 999 Kč
Galaxy Z Fold3 (12+512 GB) 48 999 Kč
Galaxy Z Flip3 (8+128 GB) 26 999 Kč
Galaxy Z Flip3 (8+256 GB) 28 999 Kč

Jako předobjednávkový bonus lze Samsungu vrátit nějaký svůj starý telefon a dostanete zpět 4 až 10 tisíc v závislosti na tom, o jaký telefon půjde.

Dokoupitelné příslušenství obsahuje flipové pouzdro s dotykovým perem, zadní kryt ze silikonu či velmi odolného aramidového vlákna, nebo kožený kryt.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.