Hlavní navigace

Ohebný AMOLED displej s technologií z palačinek

3. 11. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jsou vynálezy, jejichž příchod nikdo neočekává. A pak jsou vynálezy, které nám technologické společnosti léta slibují, než je konečně v použitelné podobě dodají na trh. Však vzpomeňme na elektronický papír. Pozvolným tempem se na trh blíží také ohebné displeje – osvěžme si časovou osu jen za poslední dva roky:

Prosinec 2008, HP představuje technologii SAIL pro výrobu levných ohebných displejů. Květen 2009, výzkumníci z univerzity v Tokiu představují pružný OLED displej. O měsíc později korejský LG a americký Universal Display Corp představují prototyp 4" displeje s rozlišením 320 × 240 pixelů. A konečně listopad 2010 a dítko vědců z tchajwanského ITRI pojmenované FlexUPD.


Na rozdíl od nástupců DRAM a flash pamětí, které jsou nám také v pravidelných intervalech slibovány, zde to alespoň vypadá, že vývoj jde kupředu a nikoliv v bludném kruhu. Jak daleko jsou ale ohebné displeje od komerčního nasazení? Budeme-li věřit vědcům z ITRI, pak se musíme spokojit s neurčitým „brzy“. Výrobu elektronických čteček na bázi FlexUPD ale přislíbil jeden z největších výrobců zobrazovacích zařízení, firma AU Optronics.

DT24

FlexUPD je ohýbací displej typu AMOLED s úhlopříčkou šesti palců a tloušťkou pouhé desetiny milimetru. Snese ohnutí až na poloměr pěti centimetrů a údajně vydrží až patnáct tisíc srolování, než začne jevit známky opotřebení. Základem technologie je takzvaná „odlučovací vrstva“ (de-bonding layer), která je prý inspirována tradiční tchajwanskou výrobou palačinek. Vrstva se pevně přichytí ke skleněnému podkladu, ale nikoliv k polyimidovému filmu nad ním a to umožňuje displeji se volně ohýbat.

Zdroj: OLED-Info, TechSpot

Byl pro vás článek přínosný?