Hlavní navigace

Ohebný displej na rovném telefonu? Nothing Phone je jeden z nejzajímavějších letošních smartphonů

14. 7. 2022

Sdílet

Zdroj: Nothing
Tohle „Nic k telefonování“

je první a zatím jediný model nové značky Nothing, kterou založil Carl Pei. Průhledný design netradičního smartphonu je inspirovaný mapou newyorského metra.

Carl Pei je také spoluzakladatelem značky OnePlus (patří spolu s Oppo či Realme pod holding BBK Electronics). Poslední dva roky však pracoval na vytvoření nové značky Nothing a nyní v nezvykle upřímné prezentaci představil první vlastní telefon Nothing Phone.

Poloprůhledné tělo kryté z obou stran skly Gorilla Glass 5 má OLED displej s úhlopříčkou 6,55", rozlišením 1080 × 2400 px a frekvencí 120 Hz. Displej je ve skutečnosti flexibilní OLED používaný i ve skládacích smartphonech, v případě Nothing Phonu však na pohled rovný. Inženýři totiž použili ohebný displej jen kvůli tomu, aby získali tenký rámeček i ve spodní části. Právě zde totiž bývá kvůli konektoru mezi displejem a základní deskou potřeba více místa, a tedy tlustší rámeček. Ohnutá část displeje je v tomto případě schovaná za tenkým rámečkem.

Nothing Phone displej Displej (zdroj: Nothing)

Telefon pohání Snapdragon 778G+ a baterie s kapacitou 4500 mAh. Carl prý nechtěl použít papírově nejsilnější ani nejnovější procesor, ale spíše nějaký osvědčený a s menšími nároky na spotřebu. Nabíjení zvládá výkonem 33 W, bezdrátově 15 W a reverzní nabíjení výkonem 5 W.

Doporučené ceny:

  • 8+128 GB za 11 999 Kč
  • 8+256 GB za 12 899 Kč
  • 12+256 GB za 13 999 Kč

Carl Pei dále zmiňuje výrazně lehčí tělo ve srovnání s iPhonem díky použití hliníkového rámu místo ocelového. Rozdíl ale není tak velký, hmotnost telefonu činí 193 gramů. Rozměry jsou 159,2 × 75,8 × 8,3 mm. V balení dostanete kabel USB-C, ale už ne adaptér. Ten se prodává samostatně za 899 Kč. Slot pojme dvě nanoSIM. Čtečka otisků je pod displejem a Nothing Phone splňuje odolnost IP53.

Záda telefonu obsahují osvětlené prvky
Záda telefonu obsahují osvětlené prvky
(zdroj: Nothing)
(zdroj: Nothing)

Dále zde má být relativně čistý Android, Carl zmiňoval důraz spíš na stabilitu než na velké množství funkcí. Nakonec si ale některé speciality neodpustil. Například widget pro NFT nebo propojení s vozidly Tesla. Pokud tedy máte auto této značky, budete si například moci přímo z prostředí smartphonu zapnout klimatizaci na dálku. Jako vyzvánění také půjde nastavit „melodie“ v podobě morseovky, aby podle ní šlo poznat, kdo volá.

Dvě kamery prý stačí

Nothing Phone má dvě kamery, přestože dnešní vlajkové lodi mívají tři i více. Carl to komentuje tak, že stejně bývá opravdu kvalitní jen ta hlavní. Nothing Phone má dvě a obě mají prý být velmi dobré. Hlavní 50Mpx snímač je Sony IMX766 s optickou stabilizací a ultraširokoúhlá je od Samsungu (model JN1) se šířkou záběru 114°. I ta má 50 Mpx.

Nothing Phone fotoaparát Fotoaparát (zdroj: Nothing)

Jako zajímavost při natáčení videa bliká na zádech telefonu červená notifikační LED. Z prezentace není jasné, jestli to má sloužit jako upozornění pro natáčené a jestli půjde indikace vypnout. Přední kamerka má potom 16 Mpx.

Nothing Phone bude v prodeji od 16. července v bílém a černém provedení. Nejprve v jednom londýnském kiosku, poté i na webu nothing.tech. Obě varianty mají zčásti průhledné tělo, ale přímo tištěné spoje neuvidíte. V Česku bude Nothing Phone prodávat Alza, Datart, HuraMobil a z operátorů O2. Nothing slibuje 3 roky aktualizací Androidu a 4 roky bezpečnostních aktualizací.

Zdroj: Nothing

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.