Hlavní navigace

OLPC XO-3: tablet se solárním panelem

22. 7. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

OLPC (One laptop per child) je globální organizace, jejímž záměrem je přinést vzdělání a počítačovou gramotnost dětem ze zemí třetího světa. Nyní přichází s novým tabletem, který bude stát kolem 100 USD.

Ačkoli není žádnou převratnou novinkou, že tablet stojí 100 USD (mnoho levných čínských tabletů se chlubí nižší cenou), tablet od OLPC bude nabízet některé unikátní vlastnosti, které pomůžou v místech, kde není k dispozici elektřina nebo internet.

Tablet nese označení OLPC XO-3. Očekává se, že nabídne speciální gumový kryt, který integruje solární panel pro nabíjení, satelitní internetový modem a podporu pro externí klávesnici. Solární panel nabije zařízení na místech, kde je obtížné se dostat ke zdroji elektrického proudu. Díky satelitnímu internetovému připojení můžete zůstat v takových místech on-line - ačkoli v současnosti je takové připojení drahé.

XO-03 bude také vybaveno kamerou, USB portem, konektorem pro sluchátka, procesorem ARM a a operačním systémem Android.

XO-3

Organizace OLPC byla vždy úspěšná ve vytváření vhodného prostoru pro své produkty. Jako příklad lze uvést Classmate PC, které studentům dává dostatek možností pro práci ve škole za poměrně nízkou cenu. Většina počítačových designů této organizace je zaměřena na země třetího světa. 

Plná specifikace, dostupnost a finální ceny tabletu OLPC XO-3 zatím nebyly oznámeny.

Zdroj: notebookcheck.net

Byl pro vás článek přínosný?