Hlavní navigace

Olympiáda online bude letos i díky Silverlightu opravdu zážitek

8. 2. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

12. února započnou v kanadském Vancouveru zimní olympijské hry, díky čemuž se na toto město na několik týdnů zaměří pozornost celého světa. Tentokrát však nepůjde o olympijské hry jen na televizních obrazovkách. Stejně pohodlně budete sportovní klání moci sledovat také prostřednictvím internetu. Po vzoru televizní sítě NBC nabídne online přenosy s přidanou kvalitou (především díky Silverlightu) například i Česká televize.

Díky Silverlightu mohou televizní stanice obsah snadno poskytovat i prostřednictvím internetu ve vysokém rozlišení. Pokročilá streamovací technologie navíc automaticky přizpůsobuje datový tok, a tedy i kvalitu přehrávaného videa dle aktuální rychlosti připojení, čímž dokáže reagovat na výkyvy, přičemž záznam je rozkouskován na 2 sekundové části.

Při rychlých scénách určitě přijde vhod možnost opětovného přehrání s čtyřnásobným zpomalením. Nyní ovšem nemusíte čekat přesně na začátek dané akce při živém vysílání nebo umístění do archivu, ale můžete začít sledovat danou sportovní akci od začátku prakticky kdykoliv, ať už uprostřed konání, nebo po jejím skončení.

Tip: Česká televize nabídne přenosy ze všech sportovních disciplín živě! Olympiádu na celkem osmi kanálech (ČT2, ČT4 + 6 speciálních internetových kanálů) můžete sledovat zde.

Kromě internetu bude Česká televize olympiádu ve vysokém rozlišení (podle oficiálních zdrojů dokonce ve Full HD 1080i) vysílat i v televizi. Přijímat signál ve vysokém rozlišení můžete prostřednictvím satelitu, v některých kabelových a IPTV sítích a také prostřednictvím zemského digitálního vysílání všude tam, kde je možné naladit multiplex číslo čtyři (Brno, Praha, Ostrava). Ve stávajícím veřejnoprávním multiplexu už pro něj není místo. Signál ve vysokém rozlišení bude kódován ve formátu MPEG-4, pro příjem je tudíž nutná podpora tohoto formátu ze strany set-top boxu.

Zdroj: CNET, ČT24

Byl pro vás článek přínosný?