Hlavní navigace

OMAP 4: 1080p v mobilu

15. 2. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Texas Instruments o sobě v poslední době dává hlasitě vědět. Po prvním "quad-radio" čipu na barcelonské konferenci MWC 2010 představil i novou generaci procesorů OMAP 4 z rodiny ARM.

Uvedeny byly dva procesory nebo raději SoC (system on chip): OMAP 4430 a OMAP 4440. Oba čipy obsahují dvě jádra procesorů nejmodernějších ARM Cortex-A9 MPCore, které mj. pohánějí i Apple iPad, ale podobná bude i platforma Nvidia Tegra 2. Nižší verze OMAP 4430 pracuje na frekvenci 720 MHz, vyšší bude dostupná s takty nad 1 GHz.

V SoC bude navíc integrováno grafické jádro PowerVR SGX540 s podporou rozhraní OpenGL ES 2.0, OpenVG 1.1 a EGL 1.3. Výkon by měl být v ideálním případě dvojnásobný oproti SGX530, známého z iPhone 3GS nebo Palm Pre. Kromě 3D akcelerátoru je v čipu i obvod IVA 3, který se stará o kódování/dekódování FullHD videa různých formátů.

OMAP 4 bude vyráběn 45nm procesem. Mimo zmenšení došlo i k vylepšené správě napájení. Texas Instruments uvádí až desetihodinovou výdrž při přehrávání Full HD video, 4 hodiny při jeho natáčení nebo 140 hodin přehrávání hudby.

Redaktoři TechConnect se zmiňují o jakési technologii bezdotykového 3D ovládání a záznamu/přehrávání 3D videa. Těžko říct, jestli si pod tím představit pohybový senzor jako ovladač Nintendo Wii, nebo snímač 3D pohybu kamerou, jako chystá Microsoft s svým Project Natal. Oficiálně web mlčí, takže to berte spíš jako zajímavost.

Nová zařízení (smartbooky, smartphony, přehrávače) s OMAP4 a systémy Android, Windows Mobile nebo Symbian očekávejte v druhé polovině roku 2010.

Další informace na webu Texas Instruments

Byl pro vás článek přínosný?