Hlavní navigace

Japonci vyrobili robota s cílem zničit člověka… v ping-pongu

17. 1. 2019

Sdílet

Zdroj: Redakce

Již přes 20 let probíhá mezinárodní soutěž RoboCup, ve které si to roboti různých formátů rozdávají ve fotbale. Cílem je v budoucnosti navrhnout tak dokonalou motoriku a umělou inteligenci, aby roboti mohli poměřovat síly i s člověkem. V jiném sportu už to funguje. Japonská společnost Omron zabývající se automatizací průmyslu či zdravotnictvím vyvíjí robota Forpheuse, kterého trénuje v ping-pongu.

Takového, který by již konečně měl porážet (nebo spíš efektivně trénovat) rekreační hráče. Osobně jsem si jednoho tenisového robota vyzkoušel v roce 2011 na CeBITu. Byl marný. Úroveň připomínala dítě, které vezme pálku poprvé do ruky.

Firma ale prezentovala pátou generaci na Ceateku a redaktor Engadgetu jej měl možnost vyzkoušet. A prohrál, přestože dřívější generace drtil. Forpheus má kompaktnější tělo, rychlejší a přesnější servomotory. K tomu vylepšenou inteligenci podpořenou novými senzory. Dvě vysokorychlostní kamery umí sledovat pohyb míčku v prostoru, třetí kamera sleduje hráče.

Člověk musí hrát s upravenou pálkou se značkami na povrchu. Robot díky tomu může sledovat falšované údery, které míčku dají různou rotaci. Sám na to pak může reagovat topspinem, slajsem nebo čopem s takřka chirurgickou přesností. Forpheus je ale férový a po konci zápasu vyhodnotí, co jste dělali špatně a řekne, jak správně vést tělo, aby budoucí výměny byly lepší.

TIP: Dělník i umělec. Robopes Spot umí nové triky a tančí líp než vy 

Byl pro vás článek přínosný?