Hlavní navigace

OnePlus vymyslel neviditelný foťák. Skryje jej zatmívací sklo

Sdílet

Zatímco světoví výrobci řeší, jak a kam uložit přední foťák tak, aby nebyl vidět, OnePlus by chtěl schovat ten zadní. Čínská společnost na CESu představila Concept One, prototyp telefonu využívající elektrochromatické sklo překrývající zadní blok s fotomoduly. Změnou napětí lze takové sklo stmívat, v případě OnePlus až do té míry, aby se skryly viditelné kulaté čočky.

Samostmívací skla na stejném principu využívají některá letadla nebo třeba moderní zrcátka v autech, reguluje se jimi možné ozáření světly vozu jedoucího za vámi. Na mobilu bude sklo při focení plně průhledné, mimo focení se kolečka schovají, aby nenarušovala design. Teoreticky si dovedu představit i využití při focení coby ND filtru, který omezí světlo za velmi jasného dne, případně při focení s dlouhou závěrkou. Samsung už ostatně tenhle problém řešil variabilní clonou.

Není jasné, kdy se novinky dočkáme v praxi. Prezentovaný koncept nese design a logo automobilky McLaren, což OnePlus využívá u prémiových verzí svých telefonů. Je tedy možné, že se elektrochromatické sklo objeví již na jaře při představení OnePlus 8.

Zdroj: OnePlus

Byl pro vás článek přínosný?