Hlavní navigace

Online služby a aplikace jako zálohovací nástroje

10. 3. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jak se stavíte k webovým aplikacím? Přiznám se, že jsem mírně konzervativní a vše, co běželo jen a pouze na webu jsem vždy spíše odmítal. Nikdy jsem také nepřišel na chuť konceptu, kdy jsou veškerá data aplikace načítána ze sítě. Je přitom jedno, zda skrze nějaké sdílení souborů v místní síti, nebo přes internet a webový prohlížeč. Ovšem doba se mění a internetové aplikace suplující jejich klasické desktopové kolegy, již mohou nabídnout leccos zajímavého.

Nebudu snad daleko od pravdy, když napíšu, že všechno šílenství okolo webových aplikací spustil Google. Zřejmě nebyl první, bezesporu jsou však jeho webové aplikace nejpopulárnější. Gmail nelze srovnávat s běžným webovým přístupem k POP3 schránkám u neemailových služeb. Online kancelář Google Docs je ve své kategorii nepřekonaná, zajímavě vypadá i sdílené fotografií na Picasa Web Albums.

Hlavní rival Google - Microsoft - se jej samozřejmě snaží dohnat. Jak pozoruji vývoj v posledních letech, tak bych se skoro nebál tvrdit, že v některých ohledech je na tom chvíli lépe jeden, poté zase druhý ze soupeřů. Jisté je jedno. Ať už používáte Gmail nebo Hotmail, Windows Live Fotogalerii + Live Photos nebo Picasa + Picasa Web Album, Office Live Workspace nebo Google Docs, či další aplikace využívající nějaké datové úložiště na webu, nabízí se vám zajímavá možnost jejich vedlejšího využití.

Přístup odkudkoli

Výše zmíněné aplikace jsou jen příkladem z rozsáhlého přehledu online služeb, které nabízí současný web, založený z větší části na zastaralém HTML 4 určeném pro statický obsah. Jednou z výhod internetové aplikace je její dostupnost odkudkoli. I jako člověk se zpočátku negativním přístupem k těmto věcem, si nemohu vynachválit synchronizaci obsahu své pošty mezi počítačem, mobilním telefonem a webovou schránkou. Zapomeňte na trapné stažení pošty přes POP3 s tím, že na serveru necháte kopii zprávy pro případ, že si ji budete chtít jinde přečíst přes web.

Výhoda vzdáleného přístupu zvyšuje produktivitu práce. Jistě, Google Docs není tak komfortní jako desktopové Microsoft Office a řekl bych, že se nevyrovná ani OpenOffice.org, ale pro napsání dokumentu, kterému chcete dát základní formátování, bohatě dostačuje. Navíc možnost práce na dokumentech a tabulkách odkudkoli, kde je internetové připojení, je prostě skvělá.

Sdílení dat

Za moderní online aplikaci (ne, nepoužívejme termíny jako Web 2.0, Web 3.0 atd.) považuji takovou, která nabízí i nějaké webové úložiště. Je-li provázáno s dalšími online aplikacemi téhož výrobce, tím lépe. V Google Docs můžete mít uloženo množství dokumentů, stejně tak, jako v Office Live Workspace (to je mimochodem co se komfortu týče, značně pozadu...). Podobně je tomu u webových alb a galerií.

Dokumenty teď už není nutné posílat e-mailem a doufat, že je dotyčný bude umět otevřít a zobrazit. Jednoduše je nasdílíte a adresáta přizvete k prohlížení nebo rovnou úpravám. Neustálé přeposílání upravených dokumentů je minulostí, nebo by se jí už mohlo konečně stát.

Stejně jako dokumenty, můžete sdílet i své fotografie. Nahrajete je na web a přístup k nim umožníte vybraným skupinám uživatelů. Důležité je, že to všechno můžete provést z desktopového programu, bez nutnosti něco složitě nastavovat nebo čekat na zobrazení stránky s uploadovacím rozhraním. Tato alternativa je však také k dispozici.

Zálohování a diskový prostor

Díky synchronizačním možnostem desktopového softwaru s webovým úložištěm jejich online alternativ, se nabízí zajímavá možnost jednoduchého zálohování vašich dat. Jistě, zdarma nabízené prostory jsou omezené, ve většině případů si je můžete za mírný poplatek rozšířit. Můžete namítnout, že pro zálohování velkých objemů dat jsou kvůli reálné rychlosti internetu u nás webová úložiště nepraktická. Na druhou stranu si nemyslím, že by měla být určena pro několikagigabajtové videozáznamy z vaší dovolené. Pro zálohu dokumentů a fotografií jsou však ideální.

Navíc je zde jedna nesporná výhoda. Záloha, kterou máte doma umístěnu vedle počítače, se může velmi snadno poškodit a znehodnotit - krádež i s počítačem, živelná pohroma... Webové úložiště tímto ohroženo není.

Uživatelské rozhraní webových aplikací je stále více zdokonalováno a přibližováno možnostech softwaru instalovaného na desktopu. Jeden výrobce považuje za přínos AJAXové nahrávání více souborů do přílohy mailů naráz, jiný se po dlouhé době odhodlá vyvinout funkci umožňující třídění souborů na webu do složek. Dílčí pokrok je zde však patrný.

Bohužel, co mi chybí, je důraz na nějaké skutečné propojení více služeb s jediným webovým úložištěm. Uvedu příklad: Nasdílel jsem fotografie v galerii a chtěl bych je nyní vložit jako přílohu e-mailu ve webovém rozhraní. Mám tuto možnost? Nikoli. Buď musím fotografie poslat přímo z galerie, nebo je vybrat na disku a znovu nahrát. Chybí zde vzájemná provázanost. Podobně by určitě bylo fajn vyřešit vkládání obrázků do dokumentů editovaných na webu.

Hodně si slibuji od dalších generací diskových prostorů Google a Microsoftu. O Google se zatím „jen" mluví, případně můžete neoficiální cestou využít jako úložný prostor bez možnosti praktičtějšího využití, Gmail. Microsoft má možná o něco navrch díky svému Live Mesh.

Kromě toho, že jde o synchronizační nástroj, nabízí přístup k vašim souborům přes webovou plochu. Nová verze konečně přidala podporu prohlížení nakopírovaných obrázků a videa. Kdyby se podobným způsobem propojil Hotmail, Office Live Workspace, Live Photos a další webové služby Microsoftu, byla by to velmi zajímavá věc. Uvidíme, zda nakonec nebude rychlejší Google se svými nástroji, které možná nevypadají na pohled tak líbivě, při praktickém používání jim však člověk přijde na chuť a navíc jsou vyvíjeny poněkud svižnějším tempem.

Možná rizika

Pohodlné nahrávání souborů na web, jejich sdílení a spoléhání se na ně jako na záložní kopii, je moc pěkná věc. Je zde však i více či možné riziko ztráty soukromí. Kdo z vás si pamatuje, kam všude nakopíroval svoje fotografie a komu povolil sdílení? Občas mám pocit, že je problém si zapamatovat nasdílená oprávnění i v rámci jedné aplikace. Není divu, že se to jejich tvůrci snaží dostat uživateli co nejvíce na oči.

Neplatíte-li si speciální službu nabízenou jako webové zálohovací úložiště, pak je na místě zvážit, jako moc se na zálohu na webu spoléhat. Stačí jediné rozhodnutí firmy, která vám nabízí webové galerie, a rázem přijdete o všechny své snímky za několik let. Myslete na to. Riziko možná v tuto chvíli nemyslitelné, zdaleka ne nereálné.

Je to na vás - diskutujte

V tomto článku jsem se záměrně nevěnoval dopodrobna konkrétním službám nebo výrobcům, přestože jsem různé značky a názvy jmenoval. Chtěl bych, abyste se v komentářích pod článkem sami vyjádřili k tomu, jak se vám koncept webových aplikací s úložištěm líbí, co vám na něm vadí, co byste zlepšili atd.

Přemýšleli jste někdy nad tím, zda kopírování souborů na web probíhá šifrovanou cestou? Trápí vás takové otázky nebo si myslíte, že není co skrývat? Jak moc důvěřujete datovým úložištím velkých softwarových společností? Zatrnulo vám někdy, když jste zjistili, že své soukromé fotografie jste kvůli překlepu nasdíleli úplně cizí osobě? Napište.

Byl pro vás článek přínosný?