Hlavní navigace

OpenWays – klíč od hotelového pokoje nahradí mobil

31. 5. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

V Americe testují, jak by mohli zjednodušit přístup k hotelovým pokojům za pomocí moderních technologií. Standardní klíče už jsou přežitkem, karty se lehce ztrácejí, jsou z plastu a výroba moderních RFID čipů je zbytečně nákladná. Dle několika analýz se lidé nejčastěji vrací domů pro zapomenutý mobil, zkrátka pořád jej nosíme u sebe.

Zdroj: OpenWays

Toho využívá řešení OpenWays. Nefunguje pomocí Bluetooth (na tom snad žádný rozumný systém ještě neexistuje), ani NFC (zatím se jen testuje, nutné speciální telefony nebo SIMky), ale stačí telefon s připojením k internetu. Zatím to funguje jen se speciální aplikací v iPhone, časem ale není problém pokrýt i ostatní platformy včetně „hloupých“ telefonů. Při zaplacení pokoje dostanete přístup k aplikaci, která stahuje aktuální klíč, který je zašifrován ve zvukovém signálu. Telefon se tedy přiloží k přijímači, přehraje se zvuk, a dveře se odemknou. Tento zvuk prý není možné jednoduše duplikovat a funguje pouze na jediném správném telefonu.

OpenWays už testují dva hotely Holiday Inn v Americe, do konce roku by mohlo stádium testu přejít do běžného provozu. OpenWays tvrdí, že není nutná výměna dveřních systémů, jen jejich upgrade. V celkovém součtu je prý toto řešení levnější a ekologii méně zatěžující. Ale když telefon zapomenete na stole, stejně za hotelovou službou nakonec zajdete :-).

Zdroj: USA Today (via Switched)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku