Hlavní navigace

Opera 11.10: upravený Rychlý přístup, Presto 2.8, WebP a rychlejší Turbo

14. 4. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

WebP a další standardy W3C

Ani ne čtvrt roku od vydání jedenácté „revoluční“ (záleží na úhlu pohledu) Opery, vydávají norští vývojáři další finální verzi jejich internetového prohlížeče. Není se ani moc čemu divit. V posledních dnech je zastínil příchod Internetu Exploreru 9 a Firefoxu 4. Opera o sobě určitě dává znát, opět se mi však nezdá, že by měla na to přetáhnout k sobě nějaké výraznější kvantum uživatelů.

Novinek je ale určitě víc než dost. Internetový prohlížeč pod krycím jménem Barracuda dostává do boje nový vykreslovací engine Presto 2.8. Nové renderovací jádro opravuje spoustu chyb a přináší mnohem vyšší rychlost. Dalším zlepšením je přidaný jednoduchý průvodce pro instalaci zásuvných modulů, například Flash pluginu.

Zlepšen byl také „Turbo režim“, který nyní přenáší ještě méně dat a pracuje rychleji se stránkami zabezpečenými pomocí SSL. Za zmínku určitě také stojí lepší počínání Opery s prohlížením obrázků. V předchozích verzích se obrázek zobrazil v plné velikosti, od verze 11.10 se však přizpůsobí velikosti otevřeného okna. Okamžitě tedy uvidíte celý obrázek a nebudete muset nikam rolovat.

Vývojáři se také chlubí bleskovou instalací, která má být ještě rychlejší než u verze 11. Jak ale zmiňuje můj kolega v článku právě o Opeře jedenáct: „Budeme prohlížeč instalovat tak často, abychom z toho měli nějaký velký zisk?“ Nyní se zaměříme na další vylepšení trochu podrobněji.

Podpora obrazových formátů Google WebP

Možná velmi zásadní novinkou je přidání nového grafického formátu WebP. Tento formát má na svědomí Google a má s ním velké plány. Chce kompletně vyhladit JPEG. Hlavní výhodou nového formátu je průměrně 39% úspora dat při zachování totožné kvality. Komprese WebP  vychází z videoformátu VP8 za použití starého, leč účinného a šetrného kontejneru RIFF. Více se o WebP dočtete na sesterském serveru Cnews (//www.cnews.cz/webp-google-chce-zavest-novy-format-obrazku-na-webu ).

Tato novinka by měla mít především velký význam pro samotný Google. Během války s JPEG zatím velmi narážel na kompatibilitu. WebP totiž zatím podporoval jen jeho prohlížeč Google Chrome, jinak nikdo. Nyní se však přidává i Opera a to by mohlo zvěstit začínající se hnutí kameny. Pokud by se tohoto „trendu“ chytila třeba už jen Mozilla, Google by mohl začít zbrojit a svůj formát začít masivně propagovat. Dokud se tak nestane, Google ani přes svou gigantickou sílu nemá šanci.

Zajímavé je, že WebP se používá také v režimu Turbo, čím se optimalizuje datová náročnost webu a tím také rychlost zobrazení.

Podpora nových standardů W3C

Norští vývojáři musejí chtě nechtě držet krok s aktuálním vývojem veškerých internetových prvků. Proto se není čemu divit, když nová verze Opery podporuje nové prvky W3C. U značkovacího jazyka CSS to je především podpora nových barevných přechodů (gradientů). Ty umožní velkou úsporu objemu dat. Vývojář totiž například na pozadí nebude muset umísťovat velký obrázek, ale stačí mu vložit krátký zdrojový kód, ve kterém je jasně dáno, jaké barvy a kolik přechodů bude mít pozadí stránky. U Opery tato funkce zatím funguje jen v případě, že je přechod zadán diagonálně.

Další atribut například usnadňuje tvorbu více sloupců na jedné stránce. Ve zkratce se dá říci, že díky novým standardům se můžeme těšit na ještě rychlejší (díky úspoře dat) a graficky více zajímavé (díky jednoduchosti vývoje stránek) internetové stránky.

Rychlý přístup úplně jinak, vylepšený Dragonfly a další novinky

Přepracovaný Rychlý přístup a interní chybové hlášky

Asi nejvýraznější změnou v nové verzi je kompletně předělaný „Rychlý přístup“, neboli „Speed Dial“. Tuto novinku zajisté velmi vřele přivítá spousta z nás, neboť je tato funkce velmi hojně využívána. Aktualizace se nedotkla funkčnosti, ale především vzhledu. Nový Speed Dial nyní působí mnohem přívětivějším a svěžím dojmem.

Počet sloupců a řádků se dá v nastavení buď nastavit ručně, nebo nechat na Opeře, aby automaticky tyto hodnoty nastavovala sama dle počtu nastavených stránek. Rychlý přístup se nyní dá přibližovat i oddalovat a to buď v nastavení, nebo pomocí klávesy Ctrl a kolečka myši. Nový Speed Dial určitě zpříjemní práci s prohlížečem, ať už jen třeba po estetické stránce.

Určitě se vám občas stane, že při brouzdání po internetu zadáte do prohlížeče špatnou adresu a on na vás hned vyhodí ošklivou a nepřehlednou chybovou hlášku. S tím je s novou verzí prohlížeče konec. Pokud se vám nyní stane, že zadáte špatnou adresu, zobrazí se vám příjemné okno s krátkou chybovou hláškou a možností vyhledat požadovanou stránku pomocí zvoleného vyhledávače.

Vylepšený nástroj Dragonfly pro ladění webů a poštovní klient Opera Mail

S novou Operou přichází i nová verze nástroje Dragonfly, který pomáhá opět především vývojářům. Dokáže analyzovat, tvořit i ladit navrhnuté internetové stránky. Nástroj můžeme v Opeře vidět od verze 9.5.

Opera Dragonfly beta 1 přináší upravenou podporu domácích sítí, především v kontrolní fázi internetu, dále opravuje často se vyskytující chyby při programování s JavaScriptem. Navíc je plně kompatibilní se všemi novými webovými technologiemi, jako například SVG či API Web Storage (úložiště na pevném disku) v HTML5.

Vylepšený je i celkový vzhled nástroje, uzpůsoben je především lehčí práci. Opera Dragonfly beta 1 je distribuován jako open-source, takže si kdokoliv může prohlédnout jeho zdrojový kód. Nyní se ale pojďme podívat na novinku, kterou zajisté přivítá větší množství uživatelů.

Poštovní klient integrovaný v Opeře prošel velkými změnami již při vydání verze 11. Tenkrát byl zjednodušen panel ovládající poštovní klient a manipulace se štítky. V nové verzi 11.10 se na e-mailovém klientu také pořádně zapracovalo. Opera zřejmě při vývoji této verze zřejmě těsně spolupracovala s Googlem. Jednak díky přidání podpory grafického formátu WebP, ale i při předělání e-mailového klienta: změny se tentokrát totiž týkají především služby Gmail.

DT24

Opera Mail nyní umí vyhledávat pomocí frází (více slov současně) a opět byl přepracován poštovní panel. Hlavní změna pro uživatele Googlu je podpora zvláštních štítků „Odeslané, Spam a Koš“ – uznává je jako jejich stejnojmenné ekvivalenty. Tuto funkci samozřejmě podporují i ostatní servery využívající obdobné štítky v IMAPu.

Kompletní seznam změn najdete v changelogu.

Byl pro vás článek přínosný?