Hlavní navigace

Opera umožňuje vybrat více stránek najednou nebo převzít tapetu z plochy

22. 1. 2018

Sdílet

Zdroj: Opera
Novinky ve dvou kanálech.

V posledním týdnu se Opera vytasila s několika novinkami. Jako první se podíváme na betaverzi, následně si přiblížíme novinky v nově zrozené Opeře 52 Developer.

Opera 51 beta

Konkrétně se betaverze řady 51 pochlubila možností nastavit tapetu pracovní plochy operačního systému jako tapetu pro Rychlý přístup. Funkce do betaverze postoupila z kanálu Developer. Není to ovšem jediná novinka. Klepnutím na panel (list, chcete-li) se posunujete zpět úplně do horní části obrazovky.

To se může hodit na webech, které nabízí mnoho obsahu, případně se neustále načítá další, takže se lze směrem dolů posouvat prakticky nekonečně. Některé weby samy nabízí tlačítko pro návrat do horní části stránky, některé nikoli. Správce záložek umožňuje importovat záložky z jiných prohlížečů. Prakticky se jedná jen o další možnost, odkud import provést.

Použijte tapetu z plochy také v Opeře Použijte tapetu z plochy také v Opeře

Jestliže prohlížeč ve stabilní vývojové větvi umožňuje sbalit seznam s naposledy zavřenými weby, totéž můžete provádět se seznamem s otevřenými stránkami. Lze také nastavit, aby se připnuté weby nikdy nezavřely. I v nové relaci tak tyto panely stále najdete na svém místě. Již dlouho v Opeře můžete videa otevírat v samotných plovoucích oknech. Nové tlačítko vám umožní přepnout se zpět na stránku, odkud video pochází.

V Opeře opět můžete aktivovat Flash na všech stránkách, aniž byste je museli přidávat do výjimek a běh zásuvného modulu ručně schvalovat. Dříve komplikovaný proces resetu nastavení na výchozí hodnoty lze provést jedním tlačítkem. Reset zachová záložky, historii a hesla. Odkazy ke stažení betaverze naleznete na blogu Opera Desktop.

Opera 52 Developer

V minulém týdnu světlo světa spatřila první ukázka řady 52, a to v kanále Developer. Prozatím přináší jedinou, ale o to větší novinku. Můžete totiž vybírat více panelů najednou. Stačí podržet Ctrl a klepat myší na různé panely, případně při podržení klávesy Shift označíte všechny panely v řadě od aktuálně otevřeného po myší vybraný.

S vybranými panely lze provádět hromadné akce S vybranými panely lze provádět hromadné akce

K čemu je to dobré? Trochu bych čekal, že bude možné výběr přesunout, což aspoň dnes nelze. Označené stránky však můžete naráz zavřít, hromadně zkopírovat jejich adresy nebo je uložíte do složky v Rychlém přístupu. Stejně tak ale můžete provádět hromadně další běžné činnosti, k nimž patří vypnutí zvuku, duplikace, připnutí stránek, obnova načteného obsahu apod.

Odkazy ke stažení alfaverze naleznete na blogu Opera Desktop.

Byl pro vás článek přínosný?