Hlavní navigace

Opera 52 beta: hromadné akce s otevřenými weby a efektivnější blokování reklam

25. 2. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Vývojový tým zlepšil blokování reklam, díky čemuž se stránky načítají ještě rychleji. Prohlížeč dále umožňuje vybírat více otevřených stránek najednou.

Jsou to skoro dva roky, co Opera do své základní výbavy přidala funkci pro blokování reklam. Nedávno ji pak rozšířila o možnost zapnout ochranu proti těžbě kryptoměn v prohlížeči, která na některých webech běží, aniž byste o tom věděli. Betaverze Opery 52 zlepšuje blokování reklam. Tím důležitým efektem je zrychlení prohlížení. Dvaapadesátá řada by díky optimalizacím načítat stránky rychleji než Opera 51 nebo Chrome. Právě Opera nedávno kritizovala opatrné blokování reklam ve Chromu, jež ovšem nefunguje plošně. Google blokuje pouze ty reklamy, jež vyhodnotí jako skutečně rušivé. Není velkým překvapením, že se proto stránky načítají rychleji v čínském prohlížeči, jak tvrdí interní test, který byl proveden týmem kolem Opery.

Jednou z možností, jak zavřít stránku, je podržet Alt a klepnout na panel. Dříve jste při klepnutí museli podržet Shift.

Za zvýšení produktivity

Ten pro test vybral patnáct populárních webů. Opera 52 beta načetla stránku v průměru za 45 sekund, Opera 51 za 54 sekund a Chrome pak za 81 sekund. (Blokování reklam bylo ve všech prohlížečích zapnuté, jak je, doufám, zřejmé.) Betaverze dvaapadesáté řady nabízí i další novinky. Pro náročnější uživatele a uživatelky bude přínosné vybírání více otevřených stránek najednou.

Vybírání stránek funguje obdobně jako při jiných operacích v systému Vybírání stránek funguje obdobně jako při jiných operacích v systému

Stačí držet klávesu Ctrl a myší běžným způsobem označovat panely – listy, chcete-li. Nebo podržte Shift a klepněte na vzdálenější panel, přičemž se označí všechny panely mezi dvěma vybranými. S více označenými stránkami můžete provádět stejné úkony jako v případě stránky jediné, tj. obnovení, duplikace, připnutí, zavření, vypnutí zvuku nebo uložení do Rychlého přístupu.

Tip: Opera 51 je rychlejší, zpohodlňuje navigaci a každodenní používání

Nově může také zkopírovat adresy všech těchto stránek najednou. Vývojový tým si dále myslí, že hezčí a vtipnější animace dokáží zmírnit naši frustraci, jež nastane v momentě, kdy se stránky z různých důvodů nenačtou. To posuďte sami. Jsou podle vás animace dostatečně výmluvné, aby vůbec běžnému člověku jasně řekly, co je špatně?

Nechcete-li čekat na finální vydání, můžete si stáhnout betaverzi Opery:

Byl pro vás článek přínosný?