Hlavní navigace

Vyšla Opera 60. Prostředí je světlejší, adresní řádek splývá s okolím

9. 4. 2019

Sdílet

Facelift prohlížeč posouvá správným směrem. Opera 60 razí přístup, že chce co nejméně rušit od prohlížení webu. Aspoň papírově se jí to daří.

Jak jsem už upozornil, plány na řadu 59 potichu zmizely, místo ní vývojový tým pracoval rovnou na Opeře 60. Práce byly dokončeny a prohlížeč oficiálně vydán. Charakterizuje jej zejména po nějaké době opět upravený design. Jedná se o evoluci stávajících iterací, kterou poznáte primárně podle toho, že adresní řádek splývá s prostředím, není-li aktivní.

Světlý motiv je pak o něco světlejší, stále se však ohlíží na zachování kontrastu. Do adresního řádku se pak přesunula tlačítka zpřístupňující některé zapadlé funkce, zejména focení webů. A postranní panel je už světlý také ve světlém režimu zobrazení. Jedná se o příkladnou evoluci (už třetí v sérii Reborn), jen očekávání tvůrčí tým dříve šponoval zbytečně vysoko přehnanou marketingovou kampaní.

K tématu: Tmavý režim v Opeře 61 Developer reaguje na nastavení Windows 10

Opera se dále snaží zaměřit na Web 3. Je to hezký marketingový tahák, ale pojem Web 3.0 je neukotvený a jeho podpora de facto abstraktní záležitost. Někoho snad zaujme integrovaná kryptopeněženka, která se pod uvedený pojem schovat může (a nebudu proti), jen mějte na paměti, že ji musíte mít spojenou s peněženkou na smartphonu. Prohlížeč si v případě zájmu stáhněte z www.opera.com.

Byl pro vás článek přínosný?