Hlavní navigace

Nová Opera 64 podporuje blokování sledovacích skriptů

10. 10. 2019

Sdílet

Alternativní prohlížeč s kulturním názvem rozšiřuje svou výbavu. Především vás zvládne ochránit proti sledovacím skriptům.

Prohlížeči s čínským vlastníkem jsme už delší dobu nevěnovali pozornost. Poslední verze totiž nepřinášely novinky, které by stály za vypíchnutí. V úterý ale vyšla Opera 64, tak si při této příležitosti zrekapitulujme dění po vydání Opery 60, která nabídla facelift. Verze 61 byla přeskočena. Dočkali jsme se nové řady. Opera 62 navázala na redesign. Do tmavých odstínů se oblékly další prvky a dialogy, prohlížeč začal reagovat na změnu režimu zobrazení ve Windows 10. Přidána byla možnost zvětšit miniatury v Rychlém přístupu. Opera 63 pak do režimu anonymního prohlížení přidala dodatečné informace o tom, jak toto řešení funguje. Uložíte-li záložku, Opera vám připomene, že v prohlížeči zůstane uložen i po ukončení anonymního prohlížení. Výchozí umístění pro záložky volí podle toho, kam odkazy na stránky ukládáte nejčastěji.

Novinky v Opeře 64

Co pak přináší nejnovější Opera 64? K dosavadní výbavě bezpečnostních funkcí přidává ochranu proti sledování, kterou v poslední době prosazuje především Firefox. Opera se spoléhá na EasyList. Při prohlížení zablokuje známé sledovací skripty podobně blokátor reklam blokuje reklamy, pokud si ovšem funkci zapnete.

Skripty mohou sloužit k tomu, aby na vás někdo lépe cílil reklamu, stejně tak ale mohou být legitimně používány i pro zlepšování používané služby. Prohlížeč vám nově prozradí, kolik reklam nebo sledovacích skriptů zablokoval. Podle výrobce může blokování skriptů zrychlit prohlížení až o 20 %. Žádná podkladová data k tomuto tvrzení zveřejněna nebyla. Nelze jednoznačně říct, jaký vliv bude mít funkce na vaši běžnou relaci prohlížení.

Rozšíření se dočkal nástroj na fotografování webových stránek. Specificky prý podporuje ukládání stránek od PDF. Plnohodnotný tisk do PDF už ale Opera nabízí delší dobu, v tomto případě se jen objevilo nové tlačítko v prostředí pro focení webů. Nástroj na rozmazávání obrazu vytváří jemnější linky a navrhuje zjemnění vybraného tvaru. Do obrázků můžete přidávat text ve třech nových typech písem včetně Impactu.

V případě zájmu si prohlížeč stáhněte z www.opera.com.

Zdroj: blog Opera Desktop

Byl pro vás článek přínosný?