Hlavní navigace

Opera 66 ruší lištu pro doplňky a usnadňuje znovuotevření stránek

9. 1. 2020

Sdílet

Také prohlížeč s čínskými vlastníky, ale evropským vývojovým týmem se krátce po začátku nového roku zdraví se svým publikem. Opera 66 ale velkou nadílku nepřináší. Obě novinky se týkají postranního panelu, který by vám teď měl aktivně nabízet znovu otevření nedávno zavřených stránek, když otevřete historii.

V krátkém testu se mi chování nepodařilo vyvolat, v takovém případě můžete stránky znovu otevřít manuálně. Pokud jste navíc používali lištu pro doplňky, museli jste snést dvě postranní lišty vedle sebe. Dnes už tohle naštěstí neplatí, neboť doplňky už se nepřidávají do samostatné lišty, zástupce teď naopak najdete v hlavní postranní liště. Jejich sekce leží jako poslední pod zbylými sekcemi tlačítek.

Postranní lišta v Opeře ve výchozím nastavení stále nemá nastavenou klávesovou zkratku a nezdědila ani zkratku Ctrl+Shift+S po zmizelé liště pro doplňky. Zkratku pro zobrazení a skrytí postranního panelu však můžete zvolit sami v nastavení prohlížeče.

Novinky v Opeře 65

Protože jsme na Cnews vynechali Operu 65, pojďme jí pro pořádek věnovat pár slov. Zatímco její předchůdkyně začala blokovat sledovací skripty, novější vydání v nabídce pod symbolem štítu v adresním řádku informuje o tom, které skripty byly konkrétně zablokovány. Blokování pak pro konkrétní stránky můžete vypínat v této nabídce.

Tip: Firefox 72 nabízí režim picture-in-picture a chrání před fingeprintingem

Pro lepší vizuální rozlišení dojde ke ztmavení stránky, pokud píšete v adresním řádku. V seznamu návrhů pod řádkem se pro lepší přehlednost jako první ukazují názvy stránek, vedle nich spatříte favikony. Došlo také k menšímu přeuspořádání správce záložek v postranním panelu.

Zdroj: blog Opera Desktop (1 | 2)

Byl pro vás článek přínosný?