Hlavní navigace

Opera jede. Do prohlížeče integrovala bezplatné a neomezené VPN

21. 4. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Opera právě vydala novou vývojářskou verzi s číslem 38. Novinek je hodně. Opera umí videa přehrávat ve zvláštních oknech. Ve Speed Dialu přibylo tlačítko pro vstup do Rozšíření a dlaždice na téže obrazovce mají nové kontextové menu pro otevření, úpravu nebo smazání. Integrovaný blokátor reklam zase dovoluje používat vlastní seznamy filtrů.

Opera 38 dev s funkcí VPN
Opera 38 dev s funkcí VPN

Největší peckou je ale integrace VPN přes Nastavení | Soukromí a bezpečnost | Enable VPN. Norové koupili společnost SurfEasy, která poskytuje bezplatnou VPN síť s datovým limitem 500 MB. V Opeře je ale služba zcela bez omezení. Navíc si sami můžete vybrat, jestli se z vás stane virtuální Američan, Kanaďan nebo Němec.

Na lince 20/2 Mb/s nedošlo k žádnému zpomalení
Na lince 20/2 Mb/s nedošlo k žádnému zpomalení

Nemám dostatečně rychlou linku, abych prověřil, kde leží hrdlo. Na VDSL připojení 20/2 Mb/s jsem na speedtest.net dosáhl plné rychlosti ve všech třech destinacích. V jednoduchém přehledu Opera ukazuje, kolik jste přes virtuální síť přenesli dat.

 

Placená VPN služba, o které například dnes psal Petr, má stále svůj význam. Můžete ji použít ve všech prohlížečích i jiných aplikacích a také různých systémech. Ta v Opeře je dostupná… jen v Opeře. I tak jde o vítaný bonus. Rázem má jednoduchý prostředek, jak se dostat k obsahu, který je u nás zablokovaný (pozor na Netflix, ten pro změnu blokuje SurfEasy). Nebo prostě jen chcete zamaskovat svou pravou IP adresu. VPN je také důležitá při připojení k otevřeným Wi-Fi sítím, kde by vás jinak mohli odposlouchávat (na nešifrovaném spojení).

Zdroj: Opera

Byl pro vás článek přínosný?