Hlavní navigace

Opera Max končí. Spořič dat už dnes nemá smysl

14. 8. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Opera je už roky spjata s funkcí Turbo, která dokáže urychlit načítání stránek na mobilech nebo počítačích. Turbo pracovalo na principu proxy serveru, se kterým váš prohlížeč komunikoval místo původního serveru. Opera tak mohla řídit to, co vám (ne)doručí. Po cestě zkomprimovala obrázky, text a jiný obsah, takže v extrémních případech mohl uspořit až 90 % přenesených dat.

V roce 2014 pak firma uvedla Operu Max pro Android. Funkce byla stejná, aplikace však uměla šetřit data i mimo prohlížeč. Spořič fungoval v jiných prohlížečích nebo aplikacích.

Proč o tom píšeme? Opera Max po třech letech končí. Tvůrci to oznámili na svém blogu s tím, že přes Play Store už Max nelze stáhnout, ale stávajícím uživatelům služba ještě bude po neupřesněnou dobu fungovat. Pak ale Opera vypne servery a Max definitivně zanikne. Opera se chce věnovat svým prohlížečům a dalším službám (jako VPN), ale důvod ukončení Maxu neuvedla.

Jeden logický se ovšem nabízí. Max nebo spořič dat v prohlížeči může fungovat jen u nešifrovaných přenosů. Protože jen tehdy software ví, co se mezi vámi a cizím serverem přenáší. Všechny citlivé aplikace a weby už dnes běží na HTTPS a šifrovat začali i ostatní. Od letoška také Cnews.cz. Opera Max už zkrátka nemá co šetřit.

Byl pro vás článek přínosný?