Hlavní navigace

Opera potichu pohřbila Turbo. Dnes už nebylo příliš využitelné

5. 6. 2019

Sdílet

Ze strany výrobce o tom nepadlo ani slovo, ale s odebíráním funkcí se nikdy moc slávy nenadělá. Opera na desktopech už nenabízí Turbo, jedná se spíše jen o formální krok.

Když v dubnu vyšla Opera 60, seznámil nás vývojový tým s novými funkcemi. Prohlížeč ladil design nebo získal kryptopeněženku. Co si ale tým nechal pro sebe, bylo to, co odebral. Osobně jsem si toho nevšiml, protože Turbo nepoužívám. V tuto chvíli lze ale bezpečně konstatovat, že Turbo už v Opeře nenajdete. Aspoň ne v desktopové. Všiml si toho web Techdows.

Ověřil jsem si, že ještě ve verzi 58 funkce přítomná byla, ve verzi 60 už nikoli. (Verze 59 byla přeskočena.) Budeme Turbo oplakávat? Jak jsme už dříve informovali, komprimace stránek na serverech externí služby, která vám posílá datově méně náročné varianty webů, se začala rozpadat s rozmachem šifrovaného protokolu HTTPS. Tyto weby Turbo a jemu podobné služby komprimovat nedokázaly.

Dnes už většinou navštěvujeme právě šifrované stránky. Před pár týdny ostatně svůj Spořič dat na desktopech zrušil také Google – jeho nástroj byl dostupný ve Chromu formou doplňku. Je ale dobré dodat, že na mobilech Chrome weby nadále komprimovat dokáže, a to i ty se šifrovanou komunikací. Nové řešení je postavené na jiném základu, kterým se stalo API Network Information. Tento typ komprimace je ovšem využíván jen za určitých podmínek. Patrně ani nelze v pravém slova smyslu hovořit o kompresi.

Turbo je nadále dostupné v mobilních prohlížečích Opera a Opera Mini. Není ale jasné, jestli se jedná o stále původní typ služby, nebo již jen (plnohodnotná) Opera převzala chování Chromu odkazované výše.

via Techdows

Byl pro vás článek přínosný?