Hlavní navigace

Dobrá zpráva o cenách operačních pamětí. Příští rok prý DDR4 zlevní o 15–25 %

20. 8. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Minulý týden jsme tu psali, že příští rok by dle očekávání analytiků mohlo dojít k výraznějšímu propadu cen pamětí NAND, díky čemuž by mohla podstatně zlevnit SSD (spolu s dalšími výrobky založenými na pamětech Flash). Nyní to vypadá, že takovéto pomsty bychom se mohli dočkat také na trhu operačních pamětí, které od roku 2016 zdražily lze myslím říct až brutálně. DDR4 sice má zlevnit méně, takže satisfakce bude poněkud dílčí, ale alespoň něco.

Tato dobrá zpráva vyplývá z informací DRAMeXchange, což je tchajwanská burza pro obchodování paměťových čipů. Na té se začaly uzavírat kontrakty pro čtvrtý kvartál letošního roku a trend vypadá tak, že by ceny čipů DRAM (tedy například DDR4) měly po dvouleté šňůře zdražování začít zlevňovat. Ceny v čtvrtém kvartálu mají klesnout o 1–3 %, zatímco pro třetí kvartál ještě zaznamenaly 1–2% nárůst. To je ovšem stav cen pro delší kontrakty, kdežto aktuální ceny čipů na volném trhu se údajně začaly snižovat už od června a dostaly se pod úroveň cen těchto kontraktů.

DRAMeXchange také uvádí, že už v třetím kvartálu se začaly snižovat ceny grafických pamětí (GDDR5 a podobně). Ty předtím poslala nahoru poptávka po GPU pro těžbu kryptoměn, zatímco výrobci zároveň snížili objem jejich výroby ve prospěch výnosnějších čipů (například pro servery). Toto bude pozitivní pro uvedení nových grafických karet od Nvidie. Naopak mobilní a další speciální DRAM zatím prý mají ceny setrvalé.

Příští rok by paměti mohly zlevnit o čtvrtinu

Ovšem kvůli zlevnění o procento bychom novinku nepublikovali. To podstatné má teprve přijít po konci letošního roku. Již nyní se údajně trh dostává do situace, kdy se nabídka (objem výroby) DRAM zvýšil, ale spotřeba vzrostla jen mírně. V roce 2019 se do provozu dostanou linky s novějšími výrobními procesy 10nm třídy (mělo by jít o 15–18nm procesy dle výrobce) nahrazující procesy 20nm třídy. Hynix také spustí novou továrnu v čínském Wu-si (anglickou transkripcí Wuxi). Příští rok proto nabídka asi výrazně předčí poptávku a vznikne podobný tlak na zlevňování jako u pamětí NAND. Spotřebitelé už totiž nebudou muset soutěžit o omezené množství čipů, ale naopak výrobci se budou muset pobít o omezené množství zákazníků.

samsung-ddr4-1y-3600mhz-02Podle DRAMeXchange právě toto povede k rozsáhlejšímu zlevnění pamětí v roce 2019. Cena DRAM by za jednotku kapacity měla údajně klesnout o 15–25 %. To sice nebude stačit k eliminaci celého zdražení, které se naakumulovalo od roku 2016 – ceny jsou teď víc jak dvojnásobné. Ale jde o krok správným směrem a pokud tento trend vydrží, mohlo by možná k nápravě této „křivdy“ dojít v roce 2020. Opět tedy zhruba po dvou letech (cyklus zdražování trval dohromady celých devět čtvrtletí).

Třeba také budeme mít štěstí a zlevnění bude i větší. Při nákupech větších kapacit RAM by každopádně i těch 25 % dolů přišlo docela vhod. Zlevnění čipů DRAM kromě produktů jako jsou paměťové moduly ovlivní také další oblasti. Výrobcům mobilů, notebooků a dalších zařízení klesnou náklady a tak by jejich výrobky mohly opět začít nabízet vyšší kapacity operační paměti, čemuž drahota bránila. Pro změnu výrobci SSD by zase mohli být ochotnější integrovat do SSD mezipaměť DRAM, která zlepšuje výkon oproti „DRAMless“ diskům.

Byl pro vás článek přínosný?