Hlavní navigace

Operační systém od Google: Chrome OS

8. 7. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Google se stal takřka synonymem slova internet díky vyhledávači a dalším službám (GMail, Google Kalendář, Google Docs nebo Google Talk), které se mimochodem právě zbavily nálepky „beta“. Není tomu tak dávno, co ve světě jedniček a nul kolovaly vtipy o tom, že k ovládnutí světa mu stačí už jen vlastní prohlížeč a operační systém.

Vše se kupodivu začíná plnit: Google Chrome je s námi již notnou dobu a v softwarových dílnách se připravuje nejen jeho třetí verze. Podle všeho se kutí už i operační systém. Nový konkurent Windows se však bude od tohoto majoritního desktopového systému dosti lišit.

Zatímco většina o cloud computingu a přesunu všech aplikací „do oblak“ zatím mluví jako o vzdálené budoucnosti, internetový veleobr to vzal opravdu hopem. Nový systém zvaný Chrome OS určený pro architektury ARMCZ a x86CZ s cílovým hardwarem v podobě minibooků bude de facto „ořezaná“ linuxováCZ distribuce přizpůsobená pro jediný účel: běh webového prohlížeče Google Chrome.

Veškeré uživatelské aplikace budou právě ty webové s Google AppsCZ ve svém středu. Vývojáře pro tento systém má údajně motivovat fakt, že prohlížeč Chrome běží pod Windows, Linuxem i Mac OS X a stejně jako aplikace, které pro Chrome OS napíšou s pomocí AJAXuCZ.

Odpověď Microsoftu na tento krok se očekává příští pondělí. I tato firma pracuje na podobném projektu, webovém prohlížeči Gazelle, jenž má být jakýmsi operačním systémem pro webové aplikace. Postará se o jejich izolaci a přidělování systémových prostředků, jako to dělají běžné systémy pro klasické aplikace.

Zdroj: AnandTech

Byl pro vás článek přínosný?