Hlavní navigace

Zákazníci budou mít navrch před operátory (aktualizováno)

4. 12. 2019

Sdílet

Aktualizováno 4. 12. 2019

Novela má za sebou i poslední krok, dne 28. listopadu byla vyhlášena ve Sbírce zákonů. Platit začne od 1. dubna 2020.

Aktualizováno 15. 11. 2019

Prezident Miloš Zeman včera podepsal pět zákonů včetně toho upravujícího elektronické komunikace. Novela tak čeká už jen na formální uveřejnění ve sbírce zákonů.

Aktualizováno 31. 10. 2019

Důležitou novelu telekomunikačního zákona včera jednohlasně přijal i Senát. Z 66 přítomných senátorů jich 61 hlasovalo pro přijetí, zbylých pět se zdrželo hlasování. K úpravě zákona, který oslabí moc operátorů a přinese výhody spotřebitelům, tak chybí už jen podpis prezidenta.

Původní článek z 13. 9. 2019

Celkem 164 ze 165 přítomných poslanců dnes schválilo novelu zákona o elektronických komunikacích, která v několika oblastech posílí práva spotřebitelů na úkor operátorů. Jde o koktejl dvou obdobných návrhů, za kterými stojí vláda a Piráti, ale které se ještě lehce upravily při jednání ve výborech.

Novelu ještě bude muset schválit senát a podepsat prezident. Pokud nedojde k žádným nečekaným událostem, vstoupí v platnost 1. dubna 2020. Datum se o tři měsíce posunulo, aby operátoři dostali více času na přípravu. Co tedy novela přináší?

  • Efektivně „zlikviduje“ úvazky, a to i zpětně. Doposud se při předčasném ukončení smlouvy sjednané na dobu určitou platila pokuta ve výši až 20 % zbývajících měsíčních plateb. Podle novely se již nebude platit žádná pokuta, pokud smlouva trvá alespoň tři měsíce. Pokud je kratší, pokuta bude jen 5 %.
  • Zkracuje se doba přenesení čísla mezi operátory z 10 na 2 dny.
  • Zavádí se tzv. one-stop shop. Při změně operátora a přenosu čísla budeme komunikovat pouze s novým operátorem, ten sám vyřídí administraci s vaším původním.
  • Přenesení čísla musí být pro spotřebitele bezplatné.
  • Spotřebitel nově může při přenosu čísla jinak požádat původního operátora o vrácení kreditu z předplacenky. Tento úkon ale může být placený, operátor ale musí poplatek jasně definovat ve smlouvě/ceníku a musí odpovídat skutečným nákladům, které mu tím převodem vznikly.
  • ČTÚ je pověřen, aby vytvořil nezávislý srovnávač mobilních tarifů.

TIP: Nechci se zastávat českých operátorů, ale… (komentář)

V původním návrhu byl i bod, který měl stejná práva jako pro spotřebitele, přiřknout i tzv. mikropodnikům, tedy podnikajícím fyzickým osobám a podnikům (právnickým osobám) s méně než 10 zaměstnanci a obratem do 2 milionů eur. Nakonec byl ale kvůli složitosti dokazování mikropodniku odstraněn.

via Piráti

Byl pro vás článek přínosný?