Hlavní navigace

Do problémů vás dostane i hloupý telefon. Čeští operátoři varují před tímhle

22. 3. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Asociace provozovatelů mobilních sítí sdružující tuzemské operátory varuje před hloupým telefonem myPhone Classic. Už z výroby obsahuje malware, který bez vědomí uživatele volá na čísla z různých afrických zemí (Čad, Nigérie, Malawi, Senegal). Majitelé pak museli platit měsíčně platit v průměru okolo 200 Kč za volání do zahraničí. Operátoři tvrdí, že oni tento mobil nikdy neprodávali a podobná situace by ani nemohla nastat, neboť před uvedením na trh všechny přístroje pečlivě testují. myPhone Classic v ceně okolo 600 Kč ale prodávají nebo dříve prodávaly prakticky všechny velké obchody s elektronikou (Alza, CZC, Alfa/T.S.Bohemia, Datart, ElectroWorld, Euronics a další).

V ohrožení tisíce uživatelů

Malware se prý aktivoval po vložení SIM karty. Do paměti telefonu se uložily kontakty s exotickými čísly, na která se pak uskutečňovaly krátké hovory. Podle APMS se problém prokazatelně dotkl minimálně 2000 uživatelů.

Operátoři informovali pomocí SMS zprávy všechny potenciálně postižené uživatele, aby přístroj neprodleně reklamovali u prodejce, kde jej koupili. Jejich distributor pro ČR nabídl pro postižené zákazníky aktualizaci softwaru,“ dodává Jiří Grund, výkonný ředitel Asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS).

TIP: V Česku prodávané smartphony obsahují zlodějský malware Triada

myPhone Classic se prodává od loňského února, takže ještě bude v záruce. Nový firmware by měl nahrát i přímo distributor, kterého lze oslovit e-mailem myphone@myphone.cz nebo zavoláním na číslo +420 466 734 100. Jako dočasné řešení lze u operátora zablokovat volání na zahraniční čísla.

Byl pro vás článek přínosný?