Hlavní navigace

Takhle zakřivený displej nedělá ani Samsung. Oppo ukázalo netradiční mobil

31. 7. 2019

Sdílet

Na podzim tomu bude pět let, co Samsung uvedl telefony Galaxy Note Edge s přetékajícím displejem na jedné straně. Později už dokázal obrazovku i sklo zahnout na obou stranách a minimalizovat tak boční rámečky. Velký designový trend z toho ale není, většina výrobců zůstává u plochých displejů a místem se šetří hlavně na čele a bradě telefonu.

Čínské Oppo, šestý největší výrobce smartphonů na světě, chce ale Samsung trumfnout. Představilo prototyp zařízení s displejem „Waterfall“ (vodopád), který má na obou bocích extrémní zakřivení 88°. I když tedy bude ležet na stole, stále bude vidět obraz na bočních stranách.

Dle výrobce to přinese „skvělé zážitky při sledování videa, neboť uživatelé budou mít pocit, že mají v rukou pouze obraz, nikoliv telefon“. Přiložená ukázka nicméně zrovna přesvědčivá není. Titulky jsou nalepené na hraně, takže nebudou dobře čitelné. A uživatelé fakticky neuvidí celý obraz, protože tenké proužky budou schovány na pravým úhlem.

Zatím není jasné, jestli se takový displej skutečně objeví v běžně prodávaném telefonu. Oppo pouze ukázalo, co je technicky možné vyrobit. V minulosti ale již několikrát experimentovalo. V roce 2013 představilo telefon N1 s otočným foťákem a touchpadem a zádech. Následně přední foťák jako první schovalo do malého kapkovitého výřezu (Oppo F9) či jej ukrylo do telefonu pomocí výsuvného mechanismu (Oppo Find X). Aktuálně pracuje na tom, aby foťák integrovalo přímo do displeje.

Zdroj: Oppo

Byl pro vás článek přínosný?