Hlavní navigace

Konec výřezů i periskopů. Oppo a Xiaomi ukazují foťák integrovaný pod displejem

Sdílet


U chytrých telefonů je dnes asi nejvíce vidět technologický posun na displejích. Ještě před dvěma lety byly standardem tenké rámečky na krajích, ale velké brady i čela, do kterých výrobci schovávali senzory, foťáky nebo reproduktory. Ty ale nezabírají celou šířku telefonu, takže výrobci tyto součástky nechali obtéct kouskem displeje. Výřezy se přitom pořád zmenšovaly a dnes mají tvar drobné kapky nebo rovnou díry v displeji. Už totiž uchovávají jen foťák.

Řada firem se výřezům vyhnula a nabídla jiná kompromisní řešení. Nechaly foťáky pouze vzadu, kam ale přidaly ještě displej pro snadné focení selfie. Nebo vyzkoušely různé výsuvné mechanismy, kvůli kterým se však telefon stal hodně zranitelným. Vývoj přitom směřoval k jasnému cíli. Dostat foťáky přímo pod displej, jako se to již povedlo u čteček otisků.

Nikdo zatím takový telefon neuvedl, ale je to jen otázkou času. Shodou okolností dnes dva z největších výrobců asi dvě hodiny po sobě na sociálních sítích ukázali první prototypy. Jde o Oppo a Xiaomi. Na zařízení není na první pohled vidět žádná díra, na systémové ploše nechybí žádné pixely, ale po spuštění fotoaplikace zčerná horní pruh. Fakticky tedy zprůhlední, aby světlo proniklo až na obrazový snímač.

https://twitter.com/oppo/status/1135393369113280512

Detaily neznáme. Ani jedna z firem neřekla, jak moc blízko jsou komerčnímu nasazení. S jistotou můžeme říct jen to, že foťáky takto půjde integrovat pouze do displejů typu (AM)OLED, které jsou tenčí než LCD a nemají tolik vrstev, které by blokovaly průchod světla. Ostatně i čtečky otisků se zatím povedlo integrovat jen pod OLEDy.

https://twitter.com/Xiaomi/status/1135447561202937857

Byl pro vás článek přínosný?