Hlavní navigace

Oprava Ryzenů 3000 kvůli Destiny 2 a Linuxu se opozdí, aktualizace měla sama chybu

19. 7. 2019

Sdílet

AMD chtělo spolu s výrobci desek zřejmě vydat opravu chyby v RdRand co nejrychleji, ale AGESA 1.0.0.0ABA měla sama další problémy a musela být stažená.

Minulý víkend jsme tu měli zprávu o rozbité instrukci RdRand v nových procesorech Ryzen 3000. Ta dává špatné výsledky při generování náhodných čísel (což může znít docela vtipně, ale má to důsledky třeba pro bezpečnostní software, který by ji používal). Sekundárně se tato chyba projevila nefunkčností aktuálního systemd a tím Linuxových distribucí, ale také zřejmě stojí za nefungováním hry Destiny 2. AMD původně chtělo vydat opravu velmi rychle. Ale vypadá to, že se trošku jako v případě oprav Spectre loni trošku zpozdí, protože při spěchu se v opravách softwaru často nadělají nové chyby a přesně to se údajně stalo i zde. Původně byla zřejmě snaha protlačit tyto opravy (které by měly formu aktualizace BIOSu základní desky) k uživatelům extrémně rychle. Na Redditu je například tento komentář od zástupce Gigabyte, který obvykle ohledně nových BIOSů za firmu komunikuje na fórech. Podle něj plánovala firma začít tyto BIOSy ještě ve zkušební verzi beta vydávat už na začátku příštího týdne. Oprava by spočívala v nové verzi interního softwaru AGESA označené 1.0.0.3ABA (nyní je venku verze AB). Ovšem výrobci desek dostali tento kód jen okolo přelomu

Oprava potřebuje opravu

Opravná AGESA 1.0.0.3ABA bohužel přinesla separátně jiný problém, na deskách údajně destabilizovala sběrnici PCI Express, což vedlo k degradování konektivity z PCIe 4.0 (u desek s čipsetem X570) na PCI Express 2.0. Nejspíš nejde přímo o vliv samotné opravy RdRand, která s PCIe pravděpodobně nesouvisí, ale o nějakou regresi plynoucí z jiné změny. AMD bude tak muset buď tuto chybu opravit a vydat novou verzi (ABB?), nebo vypreparovat z ABA jen čistě opravu RdRand a vydat ji samostatně.

AMD Ryzen 9 3900X bez heatspreaderu Tomshardware AMD Ryzen 9 3900X bez heatspreaderu (Zdroj: Tom's Hardware)

Tato informace pochází od Asusu, přesněji od jeho zaměstnance Petera „Shamino“ Tana. Asus měl zřejmě také záměr vydat opravu velmi rychle, BIOS s AGESA 1.0.0.3ABA se ale asi ven dostat nestihl. Podle onoho komentáře byla chyba odhalena při testování ještě před vydáním, možná ještě v AMD. Že vydání ABA bylo zrušeno nebo staženo z oběhu, jinak potvrdil i výše zmiňovaný zdroj z Gigabyte.

we just got told to pull (was undergoing validation prior) 1003 ABA version:
"... found that PCIE speed of BXB-C downgraded from gen4 to gen2,..."

Toto selhání by nemělo znamenat, že problém v RdRand zůstane neopravený. Řešitelné to asi určitě bude, jen se teď všechno zdrží a výrobcům desek to přidělá další práci navíc. Včera večer se uvádělo, že na opravenou verzi opravné AGESA zatím ještě čekají. Tudíž zatím bohužel nemáme představu o tom, kdy by se dalo čekat vydání opravených BIOSů, na které Linuxáci (a hráči Destiny 2) čekají.

Aktualizováno: systemd 243 už chybu RdRand obejde

Neschopnost spustit se na Ryzenu 3000 kvůli RdRand opravuje také (respektive v tomto případě obchází) nové vydání systemd, verze 243, která by zřejmě měla vyjít poměrně brzo. Zatím těžko říct, zda se dostane jako oprava do nyní dostupných distribucí a jak se případně bude řešit instalace.

Nicméně například distribuce Mageia (pokračování někdejší známé Mandrake/Mandriva) nyní vydává speciální vydání Mageia 7.1, které má patch systemd pro příslušnou chybu aplikovaný a s Ryzenem 3000 funguje "out of the box", včetně instalace z nemodifikovaného média.

 

Galerie: Architektura jádra AMD Zen 2 (prezentace z E3 2019, červen 2019)

Byl pro vás článek přínosný?