Hlavní navigace

Opterony Kyoto budou mít jádra Jaguar, AMD je uvede už v polovině roku

18. 4. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

V pondělí jsme vás informovali, že AMD chystá pro servery a zejména mikroservery speciální APU Kyoto s nízkou spotřebou. K tomuto čipu již máme o něco konkrétnější informace. Ukazuje se, že AMD již tyto procesory poodhalilo na konferenci World Hosting Days. Nezávisle na tom se také objevily první zmínky o variantách APU Kabini pro trh embedded.

Jak můžete vidět na prezentačním slajdu, Kyoto bude založeno na „malých jádrech“ společnosti AMD, pod čímž je třeba rozumět architektury Bobcat a Jaguar. S největší pravděpodobností půjde o druhou zmíněnou, a procesory se tedy budou vyrábět na 28nm procesu. AMD bude tyto čipy zdá se prodávat pod označením Opteron a v nabídce budou zařazeny pod řadu 3300 (platforma AM3+). Kyoto bude určeno pro servery s vysokou integrací procesorů, tedy mikroservery. Uvedení těchto čipů má nastat někdy v polovině letošního roku, jsou již tedy docela blízko. Z toho důvodu je myslím pravděpodobné, že procesory jsou založené na stejném čipu, jako APU Kabini pro spotřebitelský trh.

Slajd k serverovým procesorům Kyoto

Informace z The Inquireru hovořily výslovně o APU (a v nabídce HP mají být Kyota atraktivní právě integrovanými grafikami). Ve své prezentaci ale AMD přislíbilo jak APU, tak CPU – tedy samotné procesory bez grafiky a snad i s nižší spotřebou pro konvenční serverové úlohy. Ukazuje se také, že spotřeba by mohla být nižší. Informace od HP hovořily o 11W TDP čipů, což možná bude spotřeba modelů, které firma nabídne v serverech Moonshot. Samotné AMD však uvádí, že APU/CPU Kyoto bude spotřebou začínat již na 9 W.

 

Odvozeniny APU Kabini se chystají také pro segment embedded, tedy do řady G. CPU World píše, že se mu podařilo odhalit tři nadcházející modely těchto APU díky neopatrnosti nejmenovaného výrobce základních desek. Nejslabší a zároveň nejúspornější APU bude mít dvě jádra Jaguar taktovaná na 1 GHz a grafiku Radeon HD 8280E, TDP přitom bude 9 W. Druhý model bude mít TDP 15 W a grafiku s označením Radeon HD8310E. Jeho procesorová jádra (stále dvě) budou taktována na 1,65 GHz. Nejrychlejší model, již čtyřjádrový, bude taktován na 2 GHz a spotřeba bude vyšší s TDP 25 W. Tento čip bude mít v sobě Radeon HD 8400E.

Slajd k architektuře Jaguar, Hot Chips 2012

Slajd k architektuře Jaguar, Hot Chips 2012

DT24

Všechny tři modely budou vyvedeny v pouzdře BGA. Podporovat mají až 16 GB paměti, a to na frekvencích 1600 a 1866 MHz. Pokud lze soudit podle starších APU na bázi Bobcatu, může být vyšší frekvence RAM podporována jen rychlejšími modely, zatímco pomalejší či úspornější budou omezeny na 1600 MHz či ještě méně.

Zdroj: CPU World (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?