Hlavní navigace

Opustí AMD s GPU továrny GlobalFoundries? Čipy Navi na 7 nm má prý vyrábět TSMC

24. 10. 2017

Sdílet

Zdroj: AMD

Když loni vyšly GPU Polaris od AMD a čipy s architekturou Pascal od Nvidie, používaly dva různé procesy – 14nm technologii GlobalFroundries a 16nm proces TSMC. To spustilo debaty o tom, zda je jeden z těchto procesů horší a případně jak výrazně (zájem o toto téma přiživovalo i to, že na stejném procesu jako Polaris se měl vyrábět Ryzen, jehož parametry a výkon ještě tehdy byly jen objektem spekulací). Zdá se, že v příští velké technologická obměně, které nastane na s příchodem 7nm procesu, už by tu tato komplikace být nemusela. Objevují se totiž informace, že by tentokrát GPU obou nepřátelských táborů mohla používat stejnou technologii.  

S Navi dostalo GlobalFoundries košem

Podle zprávy tchajwanského webu DigiTimes totiž zakázku na výrobu 7nm GPU s architekturou Navi vyhrálo u AMD tamní TSMC a nikoliv GlobalFoundries. Tato informace zazněla mimoděk ve zprávě o tom, že tchajwanská firma SPIL momentálně kompletuje Radeony Pro Vega 56 a Vega 64 pro Apple (budou je mít iMacy Pro). Stejná firma SPIL má údajně podle DigiTimes také dávat dohromady GPU Vega 11. To by zřejmě znamenalo, že také Vega 11 používá paměti HBM2, neboť AMD využívá služeb SPIL právě pro zapouzdřování GPU s HBM2 na interposer.

To, že AMD u grafických čipů Navi – nebo alespoň některých z nich – přejde z procesu GlobalFoundries zpět k TSMC, jehož proces používalo až do nástupu Polarisu pro většinu GPU, vyvolává mnohé otázky. Je možné, že AMD shledalo 7nm proces GlobalFoundries nevyhovující? Pokud tato technologie bude produkovat čipy s horším výkonem (tedy nedosahujícími na tak vysoké frekvence) nebo vyšší spotřebou než TSMC, mohlo by to znamenat problémy pro procesory s architekturou Zen 2, které mají vyjít někdy v roce 2019. Ty budou totiž téměř jistě vyráběné u GlobalFoundries. Mimochodem, AMD už několikrát oficiálně sdělilo, že nebude pro 7nm čipy používat jen jednoho dodavatele. Tato informace ale nebyla dostatečným dokladem pro to, že budou u TSMC vyráběna GPU, jelikož první na řadě bylo vysvětlení, že je řeč o „semi-custom“ APU pro konzole. Ta se tradičně vyrábí u této firmy.

Architektura GPU Navi (2018 - 2019) přijde na 7nm procesu Architektura GPU Navi (2018 - 2019) přijde na 7nm procesu

AMD mohla přitáhnout technologie CoWoS

O možnosti, že by AMD pro 7nm proces převléklo kabát a šlo k TSMC, web DigiTimes psal již v první polovině září. Tehdy ještě nebylo zmiňováno GPU Navi, ale Vega 20, což mělo být údajně 7nm GPU pro výpočetní oblast. DigiTimes tehdy uváděl, že dle informací jeho zdrojů „AMD pravděpodobně přejde k TSMC“, což se tedy asi mezitím potvrdilo. I když je otázka, jestli je něco takového možné jen dejme tomu rok před uvedením 7nm čipů. Pokud skutečně budou od TSMC, tak rozhodnutí nejspíš muselo přijít dříve, nebo budou GPU (zde konkrétně Vega 20) na trhu později.

DigiTimes tehdy také uvedl jeden důvod, který by mohl hrát roli: technologii CoWoS (chip-on-wafer-on-substrate), kterou TSMC na svém procesu nabízí. CoWoS je pokročilá technologie osazování GPU a pamětí typu HBM (nebo obecně více čipů) na křemíkový interposer a poté na substrát. Od postupu, který používají firmy SPIL a ASE by se měl lišit třeba tím, že čipy se osazují už na nerozřezaný wafer, plusem je asi také, že by se vše realizovalo spolu s výrobou u jednoho dodavatele. Vzhledem k tomu, že AMD má údajně s externími firmami provádějícími tzv. „2.5D“ pouzdření problémy, by přechod na CoWoS u TSMC mohl dávat smysl. Mimochodem u TSMC ho pro svá GPU s HBM zřejmě používá Nvidia.

Proces 2.5D pouzdření technologií CoWoS (zdroj: Xilinx) Proces 2.5D pouzdření technologií CoWoS (zdroj: Xilinx)

Uvedení dřív?

Přesun od GlobalFoundries by teoreticky mohl také znamenat, že 7nm GPU AMD dokáže vydat dříve. TSMC má totiž zdá se roadmapu agresivnější a asi by se u něj měly čipy na 7nm procesu začít vyrábět dříve. Zatímco GlobalFoundries mluví o komerční výrobě v druhé polovině roku 2018 (což může znamenat třetí, ale i čtvrté čtvrtletí), v TSMC by komerční masová výroba měla být realizována už v první polovině roku 2018. Ovšem je možné, že se takovéto drsné termíny podaří stihnout jen v případech jako jsou mobilní čipy Applu. Každopádně by ale výroba Navi na 7nm procesu TSMC mohla uspíšit jeho vydání o několik měsíců proti variantě, kdy by vznikalo u GlobalFoundries. Tedy za předpokladu, že právě výrobní proces bude tím, na co se bude s vydáním čekat, a ne něco jiného…

Byl pro vás článek přínosný?