Hlavní navigace

Oracle přestal podporovat Windows XP. Se záplatami pro Javu je tak konec

4. 7. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ne snad, že by Java na jiných platformách potřebné záplaty nedostala, rozhodně už ale nebudou dostupné pro Windows XP. Microsoft více než deset let starý operační systém oficiálně poslal do důchodu v dubnu, kdy uvolnil poslední standardní porci záplat. Pak neplánovaně vydal ještě jednu, ale to už byl definitivní konec jedné slavné edice Windows pro spotřebitele.

Tip: Java 8 slibuje snazší vývoj aplikací s podporu vícejádrových procesorů

Oracle nemá záplatovací úterý jako Microsoft, pravidelné cykly aktualizací však už zavedl. Jednou za čtvrt roku zásuvný modul pro prohlížeče a běhové prostředí pro aplikace opraví. Není zrovna překvapivé, že uživatelé Javy a Windows XP mají dvě možnosti. Buď přejít na novější operační systém, nebo používat na vlastní nebezpečí již neošetřovanou Javu 7.

 

Čerstvá Java 8 pak pro Ikspéčka vůbec nevyjde. Dobré to není, neboť Javu najdete na 88 % počítačů s Windows XP. I ve firmách ji ve velkém používají. Jinak další záplaty pro Javu vyběhnou ze startu 15. července. Půjde o verze 7 Update 65 a 8 Update 11. Shodou okolností proběhne v úterý standardní klečko záplat od Microsoftu. Spolu s nimi vydá opravy též Adobe. Bezpečnosti zdar.

Zdroj: Oracle via ZDNet

Byl pro vás článek přínosný?