Hlavní navigace

Oracle žaluje Google kvůli porušování patentů v Androidu

13. 8. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Databázový král se loni po akvizici Sunu stal také vlastníkem práv k jazyku Java. Ten se ve velké míře používá také v mobilní systému Googlu. Prý až v takové míře, že porušuje sedm patentů Oraclu, jak zní žaloba. Android by v tomto případě měl být konkurencí Oraclu (Java ME) na poli softwarových platforem pro mobilních telefony.

Android využívá Javu v systémových knihovnách, ve vývojových nástrojích a v samotném systému takové aplikace využívá Java interpreter Dalvik (ve Froyo umí i JIT pro překlad do nativního kódu místo bytecode). Všechny tyto články porušují softwarové patenty Oraclu. Prý tak už činí pět let a ještě k tomu dříve přebrali Sunu vývojáře.

Sun už sice dříve Javu „open-sourcoval“ pod licencí GPL2, ale kódy mohou využít jen nástroje plně kompatibilní, které nesmí přímo konkurovat Sunu. Jenže to se týká pouze Java SE (desktopová edice) a Java EE (servery), ale Java ME (mobilní verze) ještě převedena nebyla. Google se tedy hlavně provinil tím, že nerespektuje implementaci Javy a není plně kompatibilní. Navíc své nástroje distribuuje dále a takový „zkriplený“ kód pak využívají vývojáři třetích stran. Jenže Google se Javou nikde nechlubí, vlastní si vytvořil vlastní prostředí (pod licencí Apache), které je s Javou kompatibilní (lze použít stejné vývojářské nástroje), ale výsledek se převádějí na svůj vlastní kód.

Situace je pikantní pro výkonného ředitele Googlu Erica Schmidta, který dříve pracoval v Sunu právě na Javě.

Bude to těžká bitva, včera jsme psali o trpaslících / patentových trollech, ale ještě ten večer se proti sobě postavily jedny z nejsilnějších softwarových firem.

Aktualizováno: O sporu Google vs. Sun se mluvilo už před třemi lety, kdy byl Android ohlášen. Trefně o tom píše Stefano Mazzocchi na webu BetaVersion.org, u nás článek přeložili na Rootu. Google vlastně licenčně přechytračil Sun, jenže nový majitel se rozhodl po letech udělat právní pořádek.

Zdroj: Cnet, H-online

Byl pro vás článek přínosný?