Hlavní navigace

OSA dostala pokutu 10 milionů za neoprávněné vybírání poplatků

7. 1. 2020

Sdílet

Ochranný svaz autorský (OSA) jakožto kolektivní správce v Česku vybírá poplatky za veřejné hudební produkce, ale také za prázdné nosiče, schopné uchovávat hudební nahrávky. Peníze by měl poté přerozdělovat zastoupeným autorům.

Podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže postupovala OSA nezákonně, když v letech 2008 až 2014 vymáhala platbu po hotelích i za neobsazené pokoje. Úřad udělil kolektivnímu správci pokutu 10,67 milionu korun, zatím nepravomocně. Před rokem 2008 přitom OSA brala obsazenost pokojů na zřetel. V té době ale začala platit regulace nejvyšší možné výše poplatku, takže za měnou výběru může stát právě snaha vybrat více, nebo alespoň stejně. V praxi tak OSA vybírala poplatky i za hotelové pokoje, ve kterých nebyl nikdo ubytován. Jen za rok 2018 inkasovala OSA na poplatcích zhruba 970 milionů korun a autorům z toho vyplatila asi 760 milionů. Vybírá ale i za autory, které nezastupuje, přičemž poté jim už peníze logicky nerozděluje. V praxi není možné mít puštěnou hudební produkci, byť s nezávislými autory, kteří pod OSA nespadají, a poplatky neplatit. Tip: Kdo je OSA a kolik se platí? (Finance.cz) OSA se závěrem nesouhlasí a proti tomuto podala rozklad: „OSA se s obsahem prvostupňového rozhodnutí seznámil a s jeho závěry se neztotožňuje. Právní analýzy, kterými OSA disponuje, obsahují silné argumenty svědčící tomu, že ÚOHS dospěl k nesprávným právním i skutkovým závěrům. Ostatně, obsazenost pokojů ubytovacích zařízení nezohledňují ani zahraničn

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.