Hlavní navigace

Letošní Oscaři byli rekordní. Pirátská scéna poprvé „nestíhala“

28. 2. 2019

Sdílet


Andy Baio již 17 let hlídá, jak rychle a v jaké kvalitě se filmy nominované na Oscara (bez dokumentů a zahraničních snímků) objevují na pirátských sítích. Letos byla aktivita překvapivě nejslabší. Až doposud vždy platilo, že všechny filmy byly do vyhlášení cen akademie přístupné na internetu, letos ale z 31 nominovaných uniklo jen 30. Tím šťastným se stalo německo-italské drama Nikdy neodvracej zrak (Werk ohne Autor).

Navíc byl historicky nejnižší počet tzv. screenerů, neboli vodoznakem ocejchovaných kopií, které kolují mezi akademiky, aby mohli snímky ohodnotit, aniž by museli chodit do kina. Bylo jich jen 7, historický průměr je přitom 16 a nejvíce jich bylo v roce 2007 (29). Poměr uniklých screenerů k počtu nominovaných filmů ale dlouhodobě klesá. Když Baio začal pirátství sledovat, ve formě screenerů uniklo až 89 % filmů, letos to bylo jen 23 %. Naopak dlouhodobě se nijak nemění procento uniklých filmů v dobré kvalitě (z DVD či BD), tam letos napočítal 94 %.

TIP: Žebříček nejstahovanějších seriálů má po šesti letech nového vítěze

Od roku 2003 bylo nominovaných celkem 547 snímků. Jen ten jeden letošní neuvízl v pirátských sítích. V průměru trvá 29 dní, než se film od premiéry v amerických kinech poprvé objeví na internetu. Často jen formou „camů“, tedy nekvalitních nahrávek pořízených v kině.

Z oněch 547 filmů jich před vyhlášeních Oscarů jako „camy“ uniklo 207. Formou „telesynců“ (kinorip s kvalitním zvukem) jich bylo 181. Kvalitních kopií z digitalizovaných pásů (telecinů), ripnutých online streamů (webdl) nebo levných ruských R5 DVD také bylo 181. Ale nejvíce jich vyšlo coby ripy prodávaných DVD či Blu-rayů, celkem 533.

TIP: Hollywood přišel s další antipirátskou ochranou. Rusové už na ni vyzráli

Byl pro vás článek přínosný?